Recept za kebab dolazi iz Turske, a dosta podseća na ćevape. Razlika je u tome što se kebab pravi na štapićima za ražnjić i obično se griluje, a u smesu od mlevenog mesa se dodaje i ljuta paprika, kao i obična. Ovo pikantno jelo je odličan predlog za ručak, a možete da ga služite sa lukom i lepinjom. Uživajte!
- Sastojci:
- 250 g mlevenog junećeg mesa (može mešano)
- 1 ljuta paprika
- 1/3 crvene paprike
- 4 male zelene paprike
- 2 čena belog luka
- 1 kašika tucane paprike
- 1 kašičica soli
- Za umak:
- 2 ljubičasta luka
- prstohvat soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1,5 kašike mlevenog sumaka (začin)
Priprema:
Potopite 4 drvena ražnjića u vodu na sat vremena da ne izgore prilikom pečenja.Taj korak možete da preskočite ako koristite metalne ražnjiće. U posudi pomešajte sitno seckanu ljutu papriku, kao i običnu, pa dodajte mleveni beli luk. Posolite i pobiberite, pa pospite tucanom paprikom. Dobro sjednite rukama, pa smesu podelite na 4 jednaka dela. Pokvasite ruke i obmotajte mleveno meso oko ražnjića, a ostavite prazno 3 cm od vrha i dna ražnja. Ako se meso odvoji od ražnja, stavite u frižider na 15 minuta. Kebab možete da grilujete, da pečete ili pržite... Izbor je na vama. Isecite luk na rebarca, pa posolite. Promešajte i sipajte maslinovo ulje, pa dodajte mleveni sumak i seckani peršun. Lepo promešajte. Stavite luk na lepinju, preko kebab i poslužite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa