Kiflice su vrsta peciva koja može biti slana ili slatka, punjena ili prazna. U kom god obliku da je jedete jednako su ukusne i mekane. Za predstojeći post napravite posne kiflice. Sa ovim receptom biće vazdušaste, a testo meko kao duša. Ješćete ih u slast.
- Sastojci:
- Za testo:
- 500 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 280 ml voda
- 1 kašika šećera
- 2 ravne kašičice soli
- 2 kašike ulje
- Za premazivanje:
- 60 g posnog margarina za mazanje
- I još:
- 60 g posnog margarina
- 1 kašika ulja
- 1 kašika posnog magarina za mazanje
Priprema:
U činiji izmrviti kvasac, dodati 5 kašika mlake vode, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. U dublju posudu usuti brašno, dodati šećer i izmešati. Zatim dodati so i ponovo izmešati. Uliti ostatak mlake vode, dodati nadošli kvasac, ulje i zamesiti testo. Prekriti čistom kuhunjskom krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti i podeliti na 3 dela formirajući jufkice. Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 10 minuta. Svaku jufkicu razviti oklagijom u krug i premazati margarinom za mazanje. Seći na po 12 trouglova (dobijajući tako 36 kiflica). Urolati i poređati u pleh obložen pek-papirom. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 45 minuta. Ukloniti foliju i na svaku kiflicu staviti po komadić margarina. Peći na 180 stepeni 20 minuta. Gotove kiflice izvaditi iz rerne. Sjediniti 1 kašiku ulja i 1 kašiku margarina za mazanje, premazati vruće kiflice i ostaviti ih da se prohlade. Kiflice servirati i poslužuti.
Recept poslala Vesna Pavlović
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE