POSNE SARME NA SIMKIN NAČIN: Mogu da se prave sa običnim ili kiselim kupusom, a super su za Svetog Nikolu

Jelo koje skoro svi vole su sarme. Evo kako možete da prirpemite preukusne posne sarmice.

Simka Jovanović

U vreme posta ili kada želite lagano, a ukusno jelo - posna sarma je uvek pravi izbor. Isprobajte recept naše čitateljke Simke i napravite posnu sarmu kakvu do sada niste jeli. Može da se pravi sa običnim ili kiselim kupusom, i za koji god da se odlučite nećete pogrešiti.

  • Sastojci:
  • 1 manja glavica kiselog kupusa ili 25 listova kupusa
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 100 g ljuspica od soje
  • 100 g ovsenih pahuljica
  • 1 velika šargarepa
  • 1 veza peršuna
  • 1 kašika mešavine začina
  • 1 kašika ajvara
  • 1 kašika slatke paprike
  • 1/2 kašike ljute tucane paprike
  • biber
  • 3 lovorova lista
  • 1 mala glavica belog luka
  • 200 g pirinča
  • Preliv za sarmu
  • oko 400ml vode
  • 1 kašika paprike slatke
  • 1 čen luka i lovor list 

Priprema:

Iseckati luk crni, beli ,šargarepu, koren peršuna i izdinstati na ulju. Dodati ljuspice sojine potopljene u vodu predhodno, ovsene pahuljice ne potapati, pirinač, slatku papriku, ljutu papriku, mešavinu začina, biber. U gotovu smesu se dodaje kašika ajvara. Hladan nadev se stavlja na liske kupusa i prave sarme. Po dnu šerpe se stavljaju liske kupusa, sarma i od gore liske kupusa. Sarma se preliva vodom sa mešavinom paprike, belog luka i bibera u zrnu, i lovorov list obavezno. Sarma se kuva oko 2 h na jakoj vatri, pred kraj se smanji na tihu. Može da se peče i u rerni u zemljanoj posudi. A ako se kuva može da se zapeče u rerni pre služenja.Ceo postupak je isti kao i kod mrsne sarme, savijanje,ređanje u šerpu. 

Recept poslala Simka Jovanović

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE