POSNE SARME IDEALNE ZA BADNJE VEČE: Napunite ih lososom i orasima, a onda zalijte aromatičnim prelivom

Mrsne zamenite jednako ukusnim posnim sarmama.

Zorica Sekulić

Na svečanoj trpezi za Badnje veče obavezno moraju da se nađu sarme, prebranac i riba. Naš predlog je da kiseli kupus umesto mlevenim mesom, punite nadevom koji će se svideti svima. U pitanju su orasi, losos, pirinač i šargarepa. Još bolje je što se sarme ne krčkaju na šporetu, nego se peku u rerni i tako postaju još sočnije, a za bolji ukus je zaslužan i aromatični preliv od vode, belog luka i slatke paprike. 

  • Sastojci: 
  • 2 crna luka 
  • 2 praziluka
  • 1 šargarepa 
  • 100 g pirinča 
  • 450 g mlevenih oraha 
  • 100 g dimljenog lososa 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 1 kašičica suvog začina 
  • 3 čena belog luka 
  • kiseli kupus 

Priprema: 
Crni luk i praziluk sitno iseckajte, pa propržite na ulju. Kada omekša dodajte i seckanu šargarepu. Posolite. Zatim dodajte i opran pirinač i dobro promešajte. Nakon par minuta dodajte i mlevene orahe, pa pospite suvim začinom i biberom. Dobro promešajte i sklonite sa šporeta. Dodajte cepkani losos i opet dobro sjedinite. Kiseli kupus očistite, operite i držite u mlakoj vodi nekih pola sata, pa punite liske i rolajte. Ređajte u nauljenu tepsiju i sipajte preliv koje ste napravili tako što ste pomešali mleveni beli luk, vodu i slatku papriku. Pecite na 200°C oko pola sata. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE