POSNI ČOKOLADNI KOLAČ SA FILOM OD VIŠANJA: Slatko-kiselkasta kombinacija za desetku

U vreme posta ovaj čokoladni kolač sa filom od višanja biće vaš favorit među poslasticama.

Shutterstock

U toku je Božićni post, a za sve sladokusce pripremili smo fantastičan recept. Ovaj posni kolač je najlepša kombinacija slatkog i kiselkastog ukusa. Čokoladni kolač sa džemom postao je klasik među posnim slatkišima, ali i ovaj recept će pobrati sve vaše simpatije. Između dve mekane kakao kore ređa se slastan fil sa višnjama.

Sastojci:

  • 1,5 šolja brašna
  • 300 g šećera
  • 60 g kakao praha
  • 540 ml vode
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašika limunovog soka
  • 3 kašike ulja
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer po ukusu
  • 25 g griza
  • 300 g višanja
  • 2 g biljnog želatina (agar agar)
  • 30 g posne čokolade

Recept za posni čokoladni kolač sa filom od višanja:

U posudi promešajte prosejano brašno, 180 g šećera, 40 g kakao praha, sodu bikarbonu, vanilin šećer i so. Potom dodajte limunov sok, ulje i 250 ml vode. Pleh obložite pek papirom, pa izlijte smesu za posni kolač i pecite na 180°C oko 40-50 minuta. Ostavite da se kora ohladi i skinite joj površinskoj sloj, ali ga ne bacajte. U šerpu sipajte 200 ml vode, dodajte 200 g višanja, pa stavite na srednju vatru i sačekajte da smesa provri, a nakon toga ispasirajte višnje kroz cediljku. Dodajte 60 g šećera i ponovo stavite višnje na laganu vatru, pa dodajte i kukuruzni skrob. Mešajte 15 minuta na laganijoj vatri. Kada se malo ohladi, umutite mikserom smesu sa višnjama oko 10 minuta dok ne postane fil. Potopite biljni želatin u 50 ml vode 5 minuta, stavite na vatru, sačekajte da provri, prokuvajte par minuta i sipajte u smesu od višanja, pa promešajte sastojke. U fil sa višnjama za posni kolač dodajte 100 g odmrznutih i oceđenih višanja i dobro promešajte. Ubacite malo površinskog sloja kore koji ste iscepkali u fil sa višnjama. Premažite ga preko prve kore, pa pokrijte drugom. Za glazuru posnog kolača u šerpi pomešajte 60 g šećera, 40 ml vode, 20 g kakao praha, na laganijoj vatri mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, potom sklonite sa ringle i dodajte čokoladu bez mleka. Prelijte glazuru preko posnog kolača. Ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru. Preporučujemo i posne kolače sa lešnikom i kikirikijem.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Posne bajadere sa orasima  Instagram/helens_vegan_kitchen

 Izvor: StvarUkusa/J.K.