KAKO SE PRAVE BOBOVE PIHTIJE: Tradicionalni srpski delikates kao najbolje posno predjelo

Pihtije su specijalitet koji se obično služi kada su svečane prilike, a kako je u toku post, predlažemo da napravite bobove pihtije.

Printscreen/YT/Southern Living

Sezona slava i praznika je uveliko počela, a u toku je i Božićni post. Ako slavite Svetog Nikoli ili neku drugu posnu slavu ili samo želite da obogatite trpezu pravim delikatesom, onda naučite kako se prave pihtije. One su nezaobilazne na slavama, a danas postoji puno različitih recepata za ukusne pihtije. Mi vam predlažemo da napravite i bobove pihtije, koje su posne, a koje se prave lako. Oduševite goste crvenim predjelom koji će oduševiti goste.

Sastojci:

  • 500 g oljuštenog boba
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike ulja
  • Za prelivanje:
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika začinske paprike

Recept za bobove pihtije - posno predjelo:

Suvi i očišćeni bob stavite u vodu preko noći. Ocedite ga, pa stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte. Sipajte ulje, začinite po ukusu, a pred kraj dodajte mleveni beli luk. Kuvajte dok ne omekša, tj. dok veći deo vode ne ispari. Preostalu vodu procedite, ali je sačuvajte. Trebaće vam kad izblendirate bob da dodate ako je potrebno. U nauljenu vatrostalnu posudu sipajte pire od boba, ravnomerno rasporedite i ostavite da se ohladi. U tiganju zagrejte ulje, dodajte začinsku papriku, pa kada se lepo uprži prelijte bobovu pihtuju. Ostavite da se ohladi. 

Pročitajte i ovo: Kako se pravi prase pihtija

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

PIHTIJE SU DOBRE ZA ZDRAVLJE! Nezaobilazne su na slavskoj trpezi, a narod veruje da ih TREBA JESTI TAČNO OVOLIKO PUTA GODIŠNJE  Kurir televizija

(StvarUkusa/S.B.)