KAKO SE PRAVI POSNA KAVURMA NA VODI: Peče se u rerni, a preliva omiljenim srpskim pićem

Kavurma sa povrćem je idealna za one dane kada se posti na vodi.

Shutterstock

Iz turske kuhinje nam dolazi kavurma, jelo koje se sprema od prženog mesa, a preliva se istopljenom svinjskom mašću. Obično se jede zimi uz turšiju, a često se služila i na slavama. A kako je u toku Uskršnji post, a ipak vam se jede kavurma, naš predlog je da isprobate i posnu varijantu i to na vodi. Povrće i sojine ljuspice sipajte u posudu i ispecite, a onda prelijte smesom od piva i brašna. Poslužite uz salatu i eto super obroka. 

  • Sastojci: 
  • 500 g pečuraka
  • 300 g sojinih ljuspica
  • 2 šargarepe
  • 4 praziluka 
  • Za preliv:
  • 400 ml piva
  • 3 kašičice slatke paprike
  • 1 puna kašika brašna

Priprema: 
Sojine ljuspice potopite u vrelu vodu i ostavite, najmanje sat vremena, da nabubre. Dobro ih ocedite, pa stavite u posudu u koju ćete dodati sitno secakne i očišćene pečurke, praziluk i rendanu šargarepu. Pobiberite i posolite, pa sve dobro promešajte. Dobijenu smesu sipajte u vatrostalnu posudu i dobro rukama pritisnite da se sve lepo pritisne. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20 minuta. Za preliv pomešajte brašno, slatku papriku i pivo. Dobro sjedinite da nema grudvica. Zatim prelijte kavurmu, pa nastavite da pečete dok se ne uhvati rumena korica, a onda pokrijte aluminijumskom folijom i izbockajte na par mesta, pa pecite dok sva tečnost ne ispari. Ostavite da se potpuno ohladi, pa isecite na kocke. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE