Bajadera jelkice sa mlečnom čokoladom: Praznični kolači koji su idealni za spremanje sa decom

Otkrijte kako da napravite praznične kolače koji su idealni za spremanje sa decom, bajadera jelkice sa mlečnom čokoladom.
Bajadera jelkice sa mlečnom čokoladom Foto: Shutterstock

Praznici su pravo vreme za recepte koji okupljaju celu porodicu oko stola i pretvaraju pripremu kolača u lepo zajedničko iskustvo.

Bajadera jelkice su upravo takva poslastica, toliko su lake za pripremu da u njima bez problema mogu učestvovati i deca, što ovom receptu daje posebnu čar.

Nema pečenja, nema komplikovanih koraka, samo miris keksa i oraha, malo strpljenja dok se smesa hladi i puno zabave tokom oblikovanja i ukrašavanja. Male ruke sa lakoćom mogu formirati jelkice i posipati perlice, dok se kuhinjom širi praznično raspoloženje.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: sitni kolači

Porcije/Količina: oko 25–30 mini jelkica

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme hlađenja: oko 2 sata

Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata i 30 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 500 g šećera
  • 350 ml vode
  • 250 g margarina
  • 300 g mlevenog keksa
  • 250 g mlevenih oraha
  • 150-200 g mlečne čokolade (za umakanje)
  • zlatne perlice i zvezdice za dekoraciju

Priprema:

1. korak: Kuvanje sirupa

U veću šerpu sipati šećer i vodu i kuvati dok se šećer potpuno ne rastvori i tečnost blago ne provri. Dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi.

2. korak: Dodavanje suvih sastojaka

Sklonite šerpu sa ringle, pa umešajte mleveni keks i orahe. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu, ujednačenu smesu.

Posna verzija

Koristite posne verzije keksa i margarina, a mlečnu čokoladu zamenite kvalitetnom posnom čokoladom za kuvanje. 

 3. korak: Hlađenje

Smesu ostaviti da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, zatim je prebacite u frižider na oko 30-40 minuta, da postane pogodna za oblikovanje.

4. korak: Oblikovanje jelkica

Od ohlađene smese uzimati komade veličine oraha i rukama formirati male jelkice, blago sužene pri vrhu, a ravne na donjoj strani. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

5. korak: Drugo hlađenje

Oblikovane jelkice vratite u frižider i ostavite još oko sat vremena da se dobro stegnu.

6. korak: Umakanje u čokoladu

Mlečnu čokoladu otopite na pari ili tihoj vatri. Svaku jelkicu pažljivo umočite u čokoladu ili je prelijte kašikom, pa vratite na papir za pečenje.

7. korak: Dekorisanje

Dok je čokolada još mekana, ukrasite jelkice zlatnim perlicama i zvezdicama, tako da izgledaju kao prave male praznične jelke. Ostavite ih u frižideru da se čokolada potpuno stegne.

Isprobajte i bejlis kuglice za doček Nove godine, mekane čokoladne zalogajčiće od samo 5 sastojaka.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.