Praznici su pravo vreme za recepte koji okupljaju celu porodicu oko stola i pretvaraju pripremu kolača u lepo zajedničko iskustvo.
Bajadera jelkice su upravo takva poslastica, toliko su lake za pripremu da u njima bez problema mogu učestvovati i deca, što ovom receptu daje posebnu čar.
Nema pečenja, nema komplikovanih koraka, samo miris keksa i oraha, malo strpljenja dok se smesa hladi i puno zabave tokom oblikovanja i ukrašavanja. Male ruke sa lakoćom mogu formirati jelkice i posipati perlice, dok se kuhinjom širi praznično raspoloženje.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: sitni kolači
Porcije/Količina: oko 25–30 mini jelkica
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme hlađenja: oko 2 sata
Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata i 30 minuta
Težina: lako
Sastojci:
- 500 g šećera
- 350 ml vode
- 250 g margarina
- 300 g mlevenog keksa
- 250 g mlevenih oraha
- 150-200 g mlečne čokolade (za umakanje)
- zlatne perlice i zvezdice za dekoraciju
Priprema:
1. korak: Kuvanje sirupa
U veću šerpu sipati šećer i vodu i kuvati dok se šećer potpuno ne rastvori i tečnost blago ne provri. Dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi.
2. korak: Dodavanje suvih sastojaka
Sklonite šerpu sa ringle, pa umešajte mleveni keks i orahe. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu, ujednačenu smesu.
3. korak: Hlađenje
Smesu ostaviti da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, zatim je prebacite u frižider na oko 30-40 minuta, da postane pogodna za oblikovanje.
4. korak: Oblikovanje jelkica
Od ohlađene smese uzimati komade veličine oraha i rukama formirati male jelkice, blago sužene pri vrhu, a ravne na donjoj strani. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
5. korak: Drugo hlađenje
Oblikovane jelkice vratite u frižider i ostavite još oko sat vremena da se dobro stegnu.
6. korak: Umakanje u čokoladu
Mlečnu čokoladu otopite na pari ili tihoj vatri. Svaku jelkicu pažljivo umočite u čokoladu ili je prelijte kašikom, pa vratite na papir za pečenje.
7. korak: Dekorisanje
Dok je čokolada još mekana, ukrasite jelkice zlatnim perlicama i zvezdicama, tako da izgledaju kao prave male praznične jelke. Ostavite ih u frižideru da se čokolada potpuno stegne.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.