SIMKIN RECEPT ZA GRČKU TORTU: Čarobna kombinacija čokolade, oraha i plazme je neodoljiva - svaki zalogaj je pravi užitak

Grčka torta je idealna za sve svečane prilike, a svideće se svima.

Simka Jovanović

Grčka torta je poslastica koju svi obožavaju jer sadrži svima omiljene sastojke. Kombinacija oraha, čokolade i plazme je prosto neodoljiva, a kore mekane da se prosto tope. Ako želite da napravite ovu raskošnu tortu za Novu godinu ili Božić, u nastavku teksta pročitajte recept naše čitateljke Simke. Nije komplikovano, uspeće i neiskusnim domaćicama, samo je važno da se isprate svi koraci. 

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 15 belanaca 
  • 15 kašika mlevene plazme
  • 30 kašika šećera
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo
  • Za fil: 
  • 15 žumanaca
  • 20 kašika šećera
  • 1/2 l mleka
  • 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
  • 100 g čokolade tamne
  • 375 g margarina
  • 50 g prah šećera 
  • Još:
  • 100 g bele čokolade
  • 100 g mlečne čokolade
  • 150g plazme
  • 150 g oraha

Priprema: 
Kratko umutite belanca, pa dodajte šećer i mikserom sjedinite tako da dobijete čvrst šne. Dodajte plazmu, orahe i prašak za pecivo, pa lagano promešajte. U plitak pleh sipajte trećinu smese i razmažite. Isepecite tanku koru na 180°C oko 15 minuta. Zatim sipajte drugu trećinu smese i ispecite drugu koru, a na isti način i treću. Umutite žumanca sa šećerom (15 kašika) penasto i skuvajte na pari. Pokrijte providnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi. U mleko sipajte puding i šećer (5 kašika) i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Pokrijte puding providnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi. Margarin sobne temeprature umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte hladan fil sa žumancima i sjedinite mikserom. Zatim dodajte i puding i opet umutite. U fil na kraju dodajte otopljenu mlečnu čokoladu i lagano promešajte da se svi sastojci sjedine, a onda dodajte seckanu belu čokoladu, plazmu i orahe. Promešajte. Koru premažite filom, pa stavite sledeću koru i opet premažite filom, pa stavite i treću koru, a onda celu tortu premažite filom. 

Recept poslala Simka Jovanović

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE