DANAS SLAVIMO MITROVDAN: Kako da umesite slavski kolač - osnovni recept koji se pravi dan uoči slave

Najjednostavniji način za pripremu slavskog kolača.

Shutterstock

Danas vernici proslavljaju dan Svetog Dimitrija, u narodu poznat i kao Mitrovdan. Za Mitrovdan se vezuje puno običaja - između ostalog veruje se da ukoliko bude mraza, pred nama je duga i hladna zima sa mnogo snega. Pored toga, postoji običaj da se na današnji zapeva: "Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrovdanak, hajdučki rastanak", budući da su se hajduci u ovo vreme rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine. Mitrovdan je po broju svečara šesta slava u Srbiji i svima koji slave želimo srećnu slavu! Proslavite krsnu slavu uz najlepši slavski kolač do sada.

  • Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 2 kesice kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jajeta + žumance za premazivanje
  • 1 šoljica ulja
  • 100 ml vode

Priprema:

Vodu smlačite pa izdrobite kvasac i dodajte kašiku brašna i šećer. Kada se kvasac aktivira, dodajte ostatak brašna, so, jaje i ulje. Umesite testo, pokrijte i ostavite da naraste. Premesite, oblikujte krug i stavite u šerpu. Pokrijte i ostavite još da naraste. Premažite umućenim žumancetom, pa pecite na 200°C. Pred kraj izvadite, složite ukrase i vratite da se zapeče.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE