Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan Svetog Dimitrija, u narodu poznat i kao Mitrovdan.

Mitrovdan je praznik posvećen antičkom komandantu Soluna Dimitriju koji je živeo u 3. veku. On je odbio da izvrši naređenje cara Maksimilijana o progonu hrišćana i javno je propovedao tu veru kao jedinu pravu. Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen.

Solunski hrišćani su Dimitrija tajno sahranili, a na tom mestu podignuta je crkva i proglašen je zaštitnikom tog grada, a to je i danas. Po predanju, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi.

Kult ovog velikog hrišćanskog mučenika brzo je stigao i do naših krajeva. U srednjovekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani. Gradovi Kosovska i Sremska Mitrovica dobili su ime po ovom svetitelju.

Za Mitrovdan se vezuje puno običaja - između ostalog veruje se da ukoliko danas bude mraza, pred nama je duga i hladna zima sa mnogo snega. Pored toga, postoji običaj da se danas zapeva: "Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrovdanak, hajdučki rastanak", budući da su se hajduci u ovo vreme rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine.

Jedan od većih običaja kaže da na Mitrovdan svako treba da ostane kod svoje kuće i da ovo nije dan za primanje gostiju. Ovo "pravilo" ne važi za one koji slave ili idu na slavu kod rodbine ili bliskih prijatelja, ali i oni moraju da obavezno noće kod svoje kuće. Prema verovanju, ko se u mitrovdanskoj noći zatekne van kuće, cele godine će noćiti i smucati se po tuđim kućama.

Mitrovdan je po broju svečara šesta slava u Srbiji i svima koji slave želimo srećnu slavu!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagram

Izvor: Blic žena