Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan Svetog Dimitrija, u narodu poznat i kao Mitrovdan.
Mitrovdan je praznik posvećen antičkom komandantu Soluna Dimitriju koji je živeo u 3. veku. On je odbio da izvrši naređenje cara Maksimilijana o progonu hrišćana i javno je propovedao tu veru kao jedinu pravu. Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen.
Solunski hrišćani su Dimitrija tajno sahranili, a na tom mestu podignuta je crkva i proglašen je zaštitnikom tog grada, a to je i danas. Po predanju, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi.
Kult ovog velikog hrišćanskog mučenika brzo je stigao i do naših krajeva. U srednjovekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani. Gradovi Kosovska i Sremska Mitrovica dobili su ime po ovom svetitelju.
Za Mitrovdan se vezuje puno običaja - između ostalog veruje se da ukoliko danas bude mraza, pred nama je duga i hladna zima sa mnogo snega. Pored toga, postoji običaj da se danas zapeva: "Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrovdanak, hajdučki rastanak", budući da su se hajduci u ovo vreme rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine.
Jedan od većih običaja kaže da na Mitrovdan svako treba da ostane kod svoje kuće i da ovo nije dan za primanje gostiju. Ovo "pravilo" ne važi za one koji slave ili idu na slavu kod rodbine ili bliskih prijatelja, ali i oni moraju da obavezno noće kod svoje kuće. Prema verovanju, ko se u mitrovdanskoj noći zatekne van kuće, cele godine će noćiti i smucati se po tuđim kućama.
Mitrovdan je po broju svečara šesta slava u Srbiji i svima koji slave želimo srećnu slavu!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagram
Izvor: Blic žena
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus