Sitni kolači su idealni za sve vrste svečanosti, jer su dekorativni i ukusni i domaćice se odlučuju najčešće za ovu vrstu poslastica umesto za jednu tortu na primer, upravo iz tih razloga. Takođe, sitni kolači ne moraju biti skupi. Postoji bezbroj recepata koje možete napraviti za male pare, a opet obogatiti vašu slavsku trpezu ukusnim zalogajima. Za vas smo u nastavku izdvojili 3 najjeftinija recepta za sitne slavske kolače.
Kuglice od ratluka
- Sastojci:
- 450 - 500 g ratluka po izboru
- 150 g šećera u prahu
- 100 g čokolade
- 1 limun
- 200 g kokosa
Priprema:
Ratluk sitno iseckati, pomešati sa šećerom u prahu i dodati sok od jednog limuna. Umesiti smesu rukama i dodati 150 g kokosa i narendanu čokoladu, pa još jednom premesiti. Pravite kuglice i uvaljajte ih u kokos.
Oblanda sa čokoladom i pomorandžom
- Sastojci:
- 3 - 4 pomorandže
- 1 pakovanje oblandi
- 200 g margarina
- 100 g čokolade za kuvanje + ulje
- 100 g šećera u prahu
- 20 g želatina
- 1 kašika šećera
Priprema:
Iscedite pomorandže i sipajte sok u šerpu. Zagrejte, pa dodajte želatin i kašiku šećera. Kada počne da vri, sklonite sa šporeta i često mešajte da se ne bi stvorila korica. Mikserom umutite puter i šećer u prahu. Dodajte ohlađeni fil od soka od pomorandže i sjedinite mikserom. Prvu oblandu premažite filom i nanesite drugu oblandu. Postupak ponoviti sa svim oblandama, s tim da poslednja bude sa glatkom stranom nagore. Čokoladu istopite na pari i dodajte malo ulja. Ostavite da se ohladi, pa premažite odozgo.
Rolat sa keksom i kokosom
- Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa
- 150 g šećera
- kašika kakao praha
- 1 dl mleka
- Fil:
- 125 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 100 g kokosa
Priprema:
Pomešajte keks, šećer, kakao i mleko. Zamesite sve sastojke i razvijte na foliju. Umutite margarin sa šećerom u prahu, pa umešajte kokos. Nafilujte koru i savijte rolat pomoću folije. Ostavite u frižideru. Pre služenja isecite i pospite kokosom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE