Slavskesalate zauzimaju posebno mesto na trpezi, jer idu uz sve od predjela, kiflica i proja pa sve do pečenja. Ove salate možete napraviti i dan uoči slave, jer pored toga što su jeftine, brzo se i prave, pa vam neće oduzeti mnogo vremena. Umesto ruske i mimoza salate koje se gotovo svake godine nađu na slavskoj trpezi, probajte neku od ove 3 i gosti će biti oduševljeni.
Salata sa piletinom, prazilukom i kikirikijem
- Sastojci:
- 450 - 500 g okoštenog bataka
- 1 manji struk praziluka
- 250 g krem sira
- 2 čaše kisele pavlake
- 100 g pečenog kikirikija
- malo pečenog susama za dekorisanje
Priprema:
Iseckajte batak na kockice i propržite da dobije boju. Za to vreme, sitno iseckajte praziluk i malo usitnite pečeni kikiriki. U većoj činiji pomešajte pavlaku, krem sir, praziluk i kikiriki, a kad bude gotova i piletina, dodajte i nju. Odozgo pospite susam koji ste prethodno na suvom tiganju zagrejali samo onoliko koliko je potrebno da promeni boju.
Salata sa parizerom
- Sastojci:
- 250 g parizera
- 200 g kukuruza smrznutog
- 4 kuvana jajeta
- 150 g šargarepe
- 100 g kačkavalja
- majonez
Priprema:
Parizer isecite na trake i poređajte po dnu tepsije, pa sipajte majonez. Zatim poređajte kukuruz, pa majonez, onda izrendajte jaja koja ste skuvali, pa majonez. Na kraju rendana kuvana šargarepa, majonez i rendani tvrdi sir. Stavite u frižider na sat vremena.
Salata sa kikirikijem i pilećim prsima
- Sastojci:
- 400 g pavlake
- 50 g majoneza
- 150 g susama
- 100 g pečenog kikirikija
- 400 g pilećih prsa
Priprema:
Pileća prsa usitnite, a susam propržite u suvom tiganju kratko i ostavite da se ohladi. U posudi pomešajte pavlaku, majonez, susam i kikiriki koji se usitnili u blenderu. Lepo promešajte da se sastojci sjedine. Dodajte pileća prsa i opet sve sastojke lepo sjedinite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE