POSNI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG JOVANA: Tradicionalna svečana pogača kojom ćete se ponositi, a lako se ukrašava

Naučite kako se pravi pogača, a ovaj recept uspeva iz prvog pokušaja.

Printscreen/YT/Dobriana Dimova

Sve i da ove godine ne pravite svečanu gozbu, već samo ručak za Svetog Jovan, na trpezi su obavezna četiri obeležja svake slave, a to su sveća, vino, žito i slavska pogača. Ako želite da napravite jednu od najlepših slavskih pogača naš predlog je da isprobate ovaj recept. Umesite testo, oblikujte pogaču, a iskusne domaćice su otkrile šta da dodate u testo kako bi ono brže naraslo. U pitanju je sirće, a dodaje se jedna kašika. 

  • Sastojci:
  • 500 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 40 g svežeg
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika soli
  • 100 ml ulja
  • 900 g brašna
  • 100 g margarina
  • 2 kašike posnog majoneza

Priprema:

Vodu zagrejte, pa dodajte šećer i izdrobljeni kvasac. Promšejate i ostavite 10-ak minuta da se aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, so, ulje i dodajte kvasac i sirće. Umesite testo. Pokrijte i ostavite 5 minuta da odstoji. Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite, premažite istopljenim margarinom i ređajte jedno preko drugog. I poslednje testo premažite margarinom. Zatim isecite ivice, pa urolajte. Isecite krajeve rolata, pa spojite ivice da dobijete krug sa rupom u sredini. Presite na 4 mesta, pa isecite male trake. Svaku drugu savijte ka unutra. Krajeve rolata koje ste isekli stavite u sredinu. Prebacite u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Premažite majonezom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. 

Printscreen/YT/Dobriana Dimova Posna slavska pogača

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE