NAJMEKŠI POSNI SLAVSKI KOLAČ: Uz 2 trika napravite svečanu pogaču koju će svi hvaliti

Približava se Sveta Petka i za tu priliku napravite najmekši posni kolač.

Shutterstock

Ako obeležavate Svetu Petku sigurno želite da napravite slavski kolač. Možda ovo nije velika slava u Srbiji, ali svakako neki običaji moraju da se ispoštuju, pa tako na stolu treba da imate kolač, žito, sveću i vino. Ako nikada do sada niste mesili slavski kolač, ne brinite, mi vam donosimo recept za jedan od najmekših. Trik je sirćetu koje se dodaje da bi testo brže naraslo, a majonez daje lepu boju i mekoću. Napravite i vi najmekši slavksi kolač koji će svi hvaliti, a on treba da bude postan, jer Sveta Petka pada u petak. 

Sastojci:

  • 500 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 40 g svežeg kvasca 
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika soli
  • 100 ml ulja
  • oko 1 kg brašna
  • 50 g margarina
  • 2 kašike posnog majoneza

Recept za najmekši posni kolač:

U toploj vodi izdrobite kvasac i dodajte šećer. Lepo promešajte da se sastojci sjedinite, pa ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa sipajte ulje, sirće i aktivirani kvasac. Lepo umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta. Podelite testo za slavski kolač na 3 dela (2 manja i 1 veći). Veći deo ostavite u obliku lopte, samo premažite istopljenim margarinom i stavite u šerpu. Preostalo testo razvucite i premažite istopljenim margarinom. Isecite svako testo na 3 trake jednake veličine, pa ih urolajte da dobijete zmijiice. Napravite pletenice (2 pletenice od po 3 zmijice) i stavite preko testa u šerpi, u obliku krsta.  Pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Premažite majonezom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. A evo kako se prave ukrasi za posni slavski kolač

Pročitajte i ovo: Kako se pravilno postavlja slavski sto

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

PROVEDI SLAVSKE PRIPREME UZ OMILJENI KULINARSKI SERIJAL "MAJKE I SNAJKE": Nauči da praviš slavski kolač kao pravi profesionalac  Kurir TV

Izvor: StvarUkusa