Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE PRAVILNO POSTAVLJA SLAVSKA TRPEZA: Zašto stolnjak treba da bude beo, a dve stvari se nikad ne pomeraju sa centra

Autor Sanja Belinić

Postoje određena pravila koja treba da se ispoštuju i slavska trpeza će izgledati prelepo.

 Kako se pravilno dekoriše slavski sto Izvor: Shutterstock, Printscreen/YT/K1

U emisiji "Vikend na K1" gostovala je Mirela Dragan koja se bavi organizacijom i keteringom raznih proslava i podelila sa gledaocima pravila za dekoraciju stola. Ako ove godine prvi put slavite slavu ili ste već slavili, ali ne znate sva pravila, u nastavku teksta pročitajte kako je najbolje da aranžirate sto i na koje detalje treba da obratite pažnju.

Svaka domaćica ima neki svoj stil i način na koji postavlja sto, ali ipak postoji jedna stvar na koju treba da obratite pažnju, a to je da stolnjak bude beo. Jeste da se on lakše isfleka, ali pročitajte i kako možete da uklonite fleke brzo. Beli stolnjak se preporučuje zato što on predstavlja čistoću, a samim tim i sveca. Još jedan predlog je da svečani sto izgleda svedeno, da se ne preteruje sa detaljima, jer ipak taj dan treba da se ispoštuje na tradicionalan način. Mnoge domaćice greše jer preteruju u dekoraciji slavske trpeze i žele da izgleda što šarenije, ali kako to nije proslava rođendana ili Nove godine, sve to treba da bude minimalistički. 

Naučite kako se pravilno postavlja slavski sto

Pored stolnjaka bitno je da svaka slavska trpeza na centralnom delu ima žito, slavski kolač i sveću. To je glavno obeležje svake slave i obavezno je na svakoj trpezi. Ako vam sveća smeta da se gosti posluže hranom možete da je sklonite sa strane, ali bitno je da se ona upali ujutru i da gori ceo dan. A nakon toga možete da je palite nedeljom, ali nikako nemojte da je bacate, nego čekajte da sama izgori. Zatim poređajte tanjire i to idu tri tanjira jedan na drugi. Jedan je za glavno jelo, pa preko za supu, a zatim i za predjelo. Nakon toga ide  escajg koji se ređa tako što gore ide kašičica, pa onda mala viljuška. Sa desne strane ide kašika i nož, a sa leve viljuška. Kašičica služi da pojedete žito. Obavezno stavite čaše za vino i vodu, jer vino simbolizuje Isusovu krv i obično se služi za slavu. Pored ove dve čaše procenite kakvi su vam gosti, pa stavite rakijsku ili čašu za viski. Ako želite možete da dodate još nešto kako bi ukrasili slavsku trpezu, samo vodite računa da ne preterate. 

Sledeća slava koja dolazi je Aranđelovdan, pa pročitajte i kako najlakše da osmislite jelovnik

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djepeto

A slavska sveca gori ceo dan???? A jel hriscanski da sveca gori, kada neko od gostiju zapali cigaretu????

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti