Slane torte su jedno od najlepših jela slavske trpeze. Za predstojeći Aranđelovdan preporučujemo slanu tortu sa piletinom. Pored nje, ređa se i sloj šampinjona. Između sočnih nadeva, ređaju se palačinke. Mekane palačinke prave se sa krompirom. Bogat i raskošan ukus koji će gosti obožavati. Predjelo koje će takođe ulepšati slavsku trpezu je slana torta sa ruskom salatom.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2/3 kašičice soli
- 2/3 kašičice belog luka u prahu
- 3 jaja
- 130-150 g brašna
- 2 kašike ulja
- Za sos:
- 350 g kisele pavlake
- 2 kašike majoneza
- 1/4 kašičice soli
- 2 čena belog luka
- 1 kašika iseckanog vlašca
- Za punjenje:
- 300 g kuvanog pilećeg filea
- 150-200 g kiselih krastavčića
- 400 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 1/4 kašičice soli
Recept za slanu tortu sa piletinom i šampinjonima:
Izrendajte krompir, pa procedite višak vode. Dodajte so, beli luk i jaja, pa promešajte. Dodajte brašno, sjedinite sve sastojke, pa dodajte i ulje. Na podmazanom tiganju stavite 2-3 kašike smese za palačinke sa krompirom, raširite ih u oblik kruga, pa pržite sa obe strane. Tako radite do utroška materijala, a onda uklonite neravne ivice sa palačinki uz pomoć okrugle činije. Promešajte kiselu pavlaku, majonez so, iseckan beli luk i vlašac u posudi. Isecite kuvanu piletinu, kisele krastavčiće i šampinjone. Crni luk iseckajte, pa prodinstajte na manjoj količini ulja. Kada postane proziran, dodajte šampinjone. Propržite ih, pa dodajte so. Dinstajte još minut. Na prvu palačinku premažite sos, stavite oko nje pokretnu ivicu, pa rasporedite 2 kašike iseckane piletine. Pokrijte drugom palačinkom, premažite je sosem, rasporedite šampinjone, pa ponovo nanesite malo sosa. Prekrijte trećom palačinkom, premažite je sosem, nanesite kisele krastavčiće, ponovo premažite sosem, pa prekrijte palačinkom. Palačinku premažite sosem, nanesite piletinu, premažite sosem i prekrijte palačinkom. Završite slanu tortu tako što ćete premazati palačinku, dodati šampinjone, pa ponovo ih premazati sosem. Sklonite ivicu i premažite sos i sa strane slane torte. Vratite ivicu i ostavite slanu tortu u frižider na 4 sata da se stegne. Skinite ivicu i premažite slanu tortu ostatkom sosa. Po želji, ukrasite vlašcem i prženim povrćem. Preporučujemo i slanu tortu sa tikvicama.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa