Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 500 ml toplog mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 100 g otopljenog maslaca
- 2 jajeta
Recept za slavski kolač:
Slavski kolač predstavlja vrhunac umeća svake domaćice, a pravi se veče uoči slave.
U činiju sipajte polovinu toplog mleko, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne zapeni. U veću činiju sipajte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje u sredini i sipajte aktivirani kvasac, maslac, i jedno jaje. Postepeno mešajući, dodajte ostatak toplog mleka i umesite testo. Testo mesite 10–15 minuta, dok ne postane mekano i glatko. Pokrijte ga krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat (dok se ne udvostruči).
Kada testo naraste, premesite ga i oblikujte. Stavite ga u pleh obložen papirom za pečenje. Ukoliko pravite ukrase stavite ih na slavski hleb pre pečenja. Premažite kolač umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju.
Savet plus:
*Ako primetite da vrh slavskog kolača prebrzo tamni, pokrijte ga aluminijumskom folijom.
*Ako želite bogatiju teksturu, u testo možete dodati malo kisele pavlake.
*Testo za ukrase treba da bude čvrsto kako bi ukrasi zadržali oblik prilikom pečenja.
Bonus video