Tradicionalan recept za slavski kolač

Evo tradicionalnog recepta za slavski kolač, koji se priprema za krsnu slavu.

Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna 
  • 500 ml toplog mleka
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 2 jajeta

Recept za slavski kolač:

Slavski kolač predstavlja vrhunac umeća svake domaćice, a pravi se veče uoči slave.

U činiju sipajte polovinu toplog mleko, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne zapeni. U veću činiju sipajte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje u sredini i sipajte aktivirani kvasac, maslac, i jedno jaje. Postepeno mešajući, dodajte ostatak toplog mleka i umesite testo. Testo mesite 10–15 minuta, dok ne postane mekano i glatko. Pokrijte ga krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat (dok se ne udvostruči).

Kada testo naraste, premesite ga i oblikujte. Stavite ga u pleh obložen papirom za pečenje. Ukoliko pravite ukrase stavite ih na slavski hleb pre pečenja. Premažite kolač umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju.

Savet plus:

*Ako primetite da vrh slavskog kolača prebrzo tamni, pokrijte ga aluminijumskom folijom.

*Ako želite bogatiju teksturu, u testo možete dodati malo kisele pavlake.

*Testo za ukrase treba da bude čvrsto kako bi ukrasi zadržali oblik prilikom pečenja.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea  Instagram/linda__atkinson