Sastojci:
- 350 g kuvanog krompira sa ljuskom
- 450 g šampinjona
- 2 luka
- 400 g šunke
- 6 kuvanih jaja
- 350 g kačkavalja
- 300 g kiselih krastavaca
- 250 g šargarepe
- 1-2 crvene paprike
- majonez, po ukusu
- 1 vezica mladog luka
- mirođija po ukusu
- so i biber po ukusu
Pogledajte kako se pravi:
Recept za salatu sa šunkom, krompirima i šampinjonima:
Za ovu salatu iseckajte luk na poluprstenove. Šampinjone operite, osušite papirnim ubrusom i isecite na kriške. Zagrejte tiganj, sipajte malo ulja, dodajte seckani luk i pržite 2-3 minuta. Dodajte seckane pečurke u luk i pržite zajedno na laganoj vatri, povremeno mešajući, oko 15-20 minuta. Na samom kraju dodajte so i mleveni crni biber po ukusu i dobro promešajte.
Gotove pečurke i luk stavite u sito da se ocedi višak tečnosti i potpuno ohladite.
Oljuštite kuvani krompir i narendajte ga na krupno rende. Isecite šunku na trake. Kisele krastavce isecite po dužini na dve polovine, pa isecite na tanke kriške. Kačkavalj narendajte na krupno rende. Oljuštite tvrdo kuvana jaja i narendajte ih na krupno rende. Papirku iseckajte na kockice. Mladi luk dobro operite pod mlazom vode, osušite papirnim ubrusom i sitno iseckajte.
Sastavite salatu tako što ćete ređati sastojke u slojevima. Stavite okrugli kalup prečnika 20 cm na tanjir za serviranje. Kao prvi sloj, rasporedite rendani krompir, ravnomerno ga poravnajte po dnu posude. Po potrebi začinite solju i biberom po ukusu. Na vrh istiskajte majonez i kašikom ga širite po celoj površini.
Zatim, preko krompira, položite drugi ravnomerni sloj seckanog mladog luka. Treći sloj će biti narezana šunka koju ćete prekriti opet majonezom. Sledeći, četvrti sloj su krastavci. Preko njih opet nanesite tanak sloj majoneza, pa ga kašikom rasporedite po celoj površini. Rendani sir rasporedimo kao sledeći peti sloj, lepo ga zagladimo po celoj površini i ponovo podmažemo majonezom.
Šesti sloj je šargarepa, koju takođe pažljivo raspoređujemo po celoj površini. Na vrh stavite majonez i ponovo ga pažljivo rasporedite po celoj površini salate. Sedmi sloj su rendana jaja. Stavite jaja u ravnomeran sloj i lagano pritisnite kašikom. Premažite sve majonezom. Osmi sloj su pržene pečurke sa lukom, zatim premažite majonezom.
Kao ukras, a takođe i kao poslednji deveti sloj, rasporedite isečenu crvenu papriku po površini salate. Duž ivica salate, nanesite tanku traku majoneza u krug. Zatim postavite grančice mirođije na majonez, takođe po celom obodu salate. Prekrijte salatu prozirnom folijom i stavite u frižider na 2-3 sata da se dobro ohladi. Pre serviranja salatu izvadite iz frižidera, skinite prozirnu foliju i oslobodite je iz kalupa. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i svečanu slavsku salatu sa piletinom i šargarepom.
Pročitajte kako se pravi pet savršenih salata za slavu
BONUS VIDEO
StvarUKusa