Najlepše slavske orasnice po starinskom receptu: Prave se od samo 4 sastojka i pune su oraha

Isprobajte recept za slavske orasnice od samo 4 sastojka koje su pune oraha i važe za jednu od najlepših starinskih poslastica.
Razni sitni kolači za slavu i orasnice Foto: StvarUkusa/Maja Gašić

Kako se približava slava, svaka domaćica želi da se na njenoj trpezi nalaze ne samo novi, popularni kolači, već i tradicionalne poslastice koji nikada ne izlaze iz mode. Jedna od njih su upravo orasnice - starinski slatkiš koji se generacijama prenosi sa kolena na koleno. Ovi mali kolačići, puni oraha, ne samo da osvajaju ukusom, već i mirisom koji podseća na toplinu doma i svečane trenutke provedene sa porodicom.

Njihova prirpema je jednostavna i ne zahteva posebnu opremu ili komplikovane sastojke – samo belanca, šećer u prahu, mlevene i seckane orahe i malo limunovog soka. Uprkos svojoj jednostavnosti, rezultat je poslastica savršene teksture: spolja hrskava, a unutra mekana i puna oraha. Idealne su za slavsku trpezu, jer kombinuju tradiciju, lep izgled i izvanredan ukus.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: sitni kolači/slavsko jelo

Porcije/Količina: oko 50 komada

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme pečenja: 20-25 minuta (zavisno od rerne)

Ukupno vreme pripreme: 40 minuta

Težina: Srednje teško

 Sastojci:

  • 3 belanca
  • 375 g šećera u prahu
  • 300 g seckanih oraha
  • 450 g mlevenih oraha
  • soka od polovine malog limuna

Priprema:

1. korak: Priprema belanaca

Belanca umutite dok ne dobijete gusti, beli šam. Postepeno dodajte šećer u prahu i nastavite mućenje dok masa ne postane sjajna i čvrsta.

2. korak: Dodavanje oraha

U gust šam nežno umešajte mlevene orahe i sok od limuna. Vodite računa da sok ne sadrži mesnati deo limuna. Nemojte koristiti mikser – drvenom varjačom lagano prevrćite belanca sa orasima kako bi masa ostala vazdušasta.

Za dodatnu aromu

možete dodati nekoliko kapi ruma ili vanilu u belanca pre dodavanja oraha.

3. korak: Oblikovanje kolača

Veliku tepsiju obložite papirom za pečenje. Testo podelite na oko 50 kuglica. Svaku kuglicu oblikujte u valjak dug oko 5 cm, uvaljajte u seckane orahe i blago savijte krajeve prema unutra, tako da dobijete prepoznatljiv oblik orašnice.

4. korak: Pečenje

Rernu zagrejte na 200 stepeni, stavite tepsiju, a odmah smanjite temperaturu na 100 stepeni. Orašnice suše se oko 20 minuta, ali pratite boju – cilj je da budu blago zlatne i da se ne isuše previše.

5. korak: Hlađenje

Kada su pečene, izvadite tepsiju i ostavite kolače da se potpuno ohlade i stegnu pre nego što ih vadite.

Slavske orasnice i razni sitni kolači Foto: StvarUkusa/Maja Gašić

Kad završite sa pripremom orašnica, ne propustite da probate i naše mandarinice po bakinom receptu – još jedan sladak klasik koji će zasijati na svakoj slavskoj trpezi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.