Za ovaj Mitrovdan unesite dašak novog u tradicionalno slatko posluženje uz čizkejk kuglice – moderne sitne kolače. Potrebna su vam samo četiri osnovna sastojka, a rezultat su kremaste, bogate kuglice koje možete obložiti mlevenim keksom, čokoladom ili šarenim mrvicama. Priprema je brza i laka, a oduševiće sve koji ih probaju.

Osnovne informacije

Kuhinja: američka

Tip jela: sitni kolači/slavsko jelo

Porcije/Količina: 40 kuglica

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme hlađenja: 30 minuta + 4 sata

Ukupno vreme pripreme: 4 sata i 45 minuta

Težina: lako

 Sastojci:

  • Kuglice

  • 450 g krem sira, na sobnoj temperaturi
  • 150 g šećera
  • 2 kašičica arome vanile
  • 150 g mlevenog keksa
  • Posip (po želji)

  • 150 g mlevenog keksa
  • 150 g čokolade
  • 60 g šarenih mrvica

Priprema:

1. korak: Priprema smese za kuglice

U činiji mikserom umutite krem sir, aromu vanile i šećer dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Dodajte mleveni keks i mešajte dok se ne sjedini. Stavite smesu u zamrzivač na 30 minuta kako bi se malo stegla, što će vam olakšati oblikovanje kuglica.

2. korak: Oblikovanje kuglica

Kada se smesa stegla, lagano premažite ruke uljem i oblikujte smesu u male kuglice. Po potrebi lagano podmažite ruke još jednom jer smesa može biti lepljiva.

3. korak: Valjanje kuglica

Kuglice uvaljajte u željenu oblogu: mleveni keks, šarene mrvice ili istopljenu čokoladu (možete dodati i kašičicu ulja u čokoladu za lakše premazivanje). Po želji dodajte još posipa ili dekoracije.

Dodatak voća

Za još sočniji i zanimljiviji desert, u svaku kuglicu možete ubaciti po jednu odmrznutu malinu, borovnicu ili jagodu pre valjanja u keks, čokoladu ili šarene mrvice.

4. korak: Hlađenje

Ostavite kuglice u frižideru najmanje 4 sata da se stegnu i dobiju čvršću teksturu. Iako su odmah jestive, hlađenjem postaju čvršće.

5. korak: Serviranje

Servirajte ih papirnim korpicama uz druge slavske kolače.

Ako tražite još recepata za slatku slavsku trpezu, isprobajte naše bele trougliće sa brusnicama.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.