Ništa ne miriše na slavlje kao domaći, sporo kuvani kupus sa suvim mesom. Ovaj recept je pravo bogatstvo ukusa – idealan za Mitrovdan ili bilo koju zimsku slavu. Spoj dimljenih rebara, malo domaće slanine i slatkog kupusa koji se krčka satima daje neodoljiv, starinski miris koji puni celu kuću. Obožavali su ga Tito i Jovanka! Najbolji je kada se priprema u zemljanoj posudi ili vatrostalnom sudu i servira uz pečenje, domaći hleb i čašu vina.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća, tradicionalna

Tip jela: glavno jelo

Porcije/količina: za 6–8 osoba

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme kuvanja: 2,5–3 sata

Ukupno vreme: oko 3,5 sata

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 1 srednja glavica kupusa (oko 1,5 kg)
  • 300 g suvih rebara
  • 150 g dimljene slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 lovorov list
  • 1 kašika aleve paprike
  • so i biber po ukusu
  • malo ulja ili svinjske masti
  • voda ili supa po potrebi

Priprema:

1. korak: Priprema sastojaka

Kupus očistite, odstranite zadebljanja i nasecite na krupnije listove. Luk sitno iseckajte, a šargarepu isecite na kolutove. Suva rebra isecite na komade, a slaninu na tanke listove.

2. korak: Propržite meso

U većem loncu ili zemljanoj posudi zagrejte malo ulja ili masti, pa kratko propržite slaninu i suva rebra da puste miris i masnoću. Dodajte seckani luk i šargarepu, pa dinstajte dok luk ne postane staklast.

Kada je najbolje da se sprema?

Kupus će biti još ukusniji ako ga pripremite dan ranije – kada prenoći, svi ukusi se savršeno povežu. Po želji možete dodati i malo domaće kobasice ili komad suvog vrata za još bogatiji ukus.

3. korak: Složite redove kupusa i mesa

Pola količine kupusa rasporedite na dno posude, preko stavite meso i slaninu, a zatim pokrijte ostatkom kupusa. Dodajte lovorov list, alevu papriku, biber i po potrebi malo soli. Prelijte toplom vodom ili supom toliko da sve bude pokriveno.

4. korak: Krčkajte polako

Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 2,5 do 3 sata. Ako se priprema u rerni, pecite pokriveno na 180°C oko 2 sata, zatim otklopite i zapecite još 20 minuta da se uhvati blaga korica.

Ovako pripremljen kupus je idealno glavno jelo za Mitrovdan, posebno ako uz njega ide i svinjsko pečenje. A saznajte i kako da napravite najukusniju prasetinu u rerni.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.