Nema slave bez domaćih pihtija! Ovaj starinski specijalitet, koji se tradicionalno sprema kada zahladni, nezaobilazan je deo svake slavske i zimske praznične trpeze. Naše bake su znale tajnu savršenih pihtija – dugo, tiho kuvanje i pravi odnos mesa i vode. Donosimo provereni recept koji garantuje da će se pihtije savršeno stegnuti i imati onaj prepoznatljiv domaći ukus.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: hladno predjelo

Porcije/količina: za 6-8 osoba

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme kuvanja: 5 sati

Ukupno vreme: oko 5 i po sati

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 1 svinjska kolenica
  • 2 svinjske nogice (može i uvo ili rep)
  • 2–3 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • nekoliko zrna bibera
  • 1–2 lovorova lista
  • so po ukusu

Priprema:

1. korak: Priprema mesa

Dobro operite kolenicu i nogice, pa ih stavite u veliki lonac. Nalijte hladnom vodom da ih potpuno prekrije. Kada proključa, skinite penu koja se stvori, kako bi čorba ostala bistra.

Savet plus!

Nemojte dodavati previše vode – što je čorba gušća, pihtije će se lepše stegnuti. Ako želite da proverite gustinu, izvadite malo tečnosti u manju činiju i stavite je na hladno. Ako se brzo stegne, pogodili ste pravu meru!

2. korak: Dodavanje začina i kuvanje

Kada ste uklonili penu, dodajte očišćenu šargarepu, glavicu luka (celu), nekoliko zrna bibera i lovorov list. Kuvajte na tihoj vatri 4–5 sati, dok se meso ne odvaja od kostiju.

3. korak: Procedite i začinite

Meso izvadite, odvojite od kostiju i sitno iseckajte. Supu procedite kroz gusto sito ili gazu. Dodajte so po ukusu i sitno seckani beli luk.

4. korak: Slaganje pihtija

U duboke tanjire ili posude rasporedite meso, pa preko nalijte proceđenu tečnost.

5. korak: Hlađenje i stezanje

Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider ili hladno mesto. Pihtije će se stegnuti za nekoliko sati.

Ako volite pihtije, obavezno isprobajte i 5 najboljih recepata za ovo tradicionalno srpsko predjelo.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.