Pihtije treba služiti kao predjelo.
Niške pihtije
Kuvati ih na ovaj nacin: uzeti 1 1/2 kg očišćenih svinjskih nogu, uši, njušku i rep (samo izbegavati suvise masno meso, pošto pihtije nisu dobre ako su suvise masne). Dobro je staviti u pihtije i noge od starije živine kao i 1 teleću nogu. Sve iznutrice dobro oprati, staviti u veći lonac i naliti vodom da meso ogrezne. Staviti na šporet i pihtije polako kuvati. Kada se pena pojavi na površini lonca, treba je brižljivo skinuti, a sad dodati 1 vezu razne zeleni, list lovora, nekoliko zrna belog bibera, 1 glavicu crnog luka, 1 glavicu belog luka, nekoliko zrna pimenta i malo soli. Kuvanje treba da traje 4-5 sati. Čim meso počne da samo od kosti da se odvaja, znači da su pihtije kuvane. Ipak treba paziti i na vodu od pihtija, jer ona treba da bude više lepljiva i to je znak da će se pihtije stegnuti. Sad lonac skinuti sa vatre i ostaviti ga da se sadržina malo staloži. Pokupiti mast koja pliva po površini čorbe. Prvo sve procediti kroz sito, a zatim kroz salvetu, meso skinuti s kostiju i rasporediti u nekoliko dubokih tanjira. Pored mesa mogu se staviti i 2 tvrdo kuvana i na koture isečena jajeta. Tada preliti proceđenom čorbom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Služiti ih sa sirćetom ili majonezom u koji treba dodati izrendani ren.
Pihtije od kečige
Uzmite 1 kg kečige, 1/2 kg crnog luka, 1/4 kg svežih pečuraka - ili 100 g suvih
pečuraka, koje trebate da obarite pre upotrebe. Kečigu nije lako oljuštiti od oštre ljušture kao drugu ribu; to ćete najlakše uspeti ako je obarite u ključaloj vodi, pa odrežete kožu. Škrge izvadite i bacite; crni luk iseckajte što je moguće sitnije, posolite, pa sipajte u 1/4 l dobrog maslinovog ulja i stavite na tihu vatru da se prži. Kad je luk upola pržen, isecite pečurke u sitne komade, pa ih stavite da se dinstaju zajedno s lukom. Kad se luk pretvori u kašu, stavite u njega ribu isečenu na komade i pustite je da se dva minuta dinsta u luku; za to vreme pospite malo crvene slatke paprike i sitan beli biber i pažljivo promešajte varjačom. Nalijte zatim ribu toplom vodom, tek toliko da se riba pokrije, pa kuvajte pola sata. U toku tog kuvanja nemojte mešati ribu varjačom, nego samo protresite šerpu. Pre nego što ćete skinuti šerpu s vatre, stavite u ribu sitno iseckani peršun i pustite da još nekoliko puta proključa. Tada skinite šerpu s vatre, razlijte je u tanjir i stavite na led da se naprave pihtije.
Pihtije od povrća
Uzeti razno povrće (to zavisi od godišnjeg doba): boraniju, grašak, šargarepu, kelerabu, kelj i sve ostalo. Svu zelen oprati, pa obariti u slanoj vodi. Obarenu zelen, sem graska, iseći na tanke rezance i kolutove i izručiti na cediljku da voda otkaplje. Obareno povrće uredno složite u staklenu posudu: u sredinu stavite boraniju, oko nje venčić šargarepe, pa grašak u zrnu i tako dalje. Vodu u kojoj se povrće kuvalo pomešati s malo goveđe supe. Dodati jos kašiku vinskog sirćeta i 7-8 listova belog želatina, potopljenog u mlak čaj (odnos: na litar tečnosti 8 listova želatina). Ovim želatinom prelijte povrće u posudi, pa ga stavite na led da se stegne. Pihtije ukrasiti što lepše sečenim lišćem peršuna, krastavcima iz vode ili sirćeta, kuvanom i iseckanom cveklom i sečenim tvrdim jajima. Sve ukrase seći reckavim nožem, da bi bili sto lepši.
Pasulj pihtije
Jedan kg svinjskih nožica oprati iz nekoliko voda, staviti u lonac i naliti s 4 l hladne vode. Čim voda provri, dodati glavicu belog luka, 10 zrna bibera, razne zeleni za supu, sve posoliti i kuvati. Kad supa provri, skinuti penu. Supa mora polako da vri. U zaseban lonac staviti kg otrebljenog i opranog tetovskog pasulja (šarenog), kuvati ga, promeniti prvu vodu, a zatim naliti drugom, dodati luk, pa zajedno s lukom bariti dok pasulj ne počne da se raspada. Namestiti ga po ukusu, pa ga podeliti po dubokim tanjirima i u svaki tanjir staviti po tri kašike pasulja. Ostaviti da se pasulj u tanjirima ohladi, a zatim ga naliti supom od pihtija, koju treba prethodno procediti. Meso poslagati preko pasulja. Pihtije služiti sa sitno sečenim belim lukom, sirćetom i uljem.
Pihtije od kokoške
Deblju i stariju kokoš, od 2 kg težine, očistiti, oprati, staviti u lonac sa iznutricama, kao i 2. teleće noge i 1. vezu očišćene zeleni. Naliti s 4 l hladne vode, dodati nekoliko zrna bibera i soli, pa kuvati kokoš 2-3 sata, dok ne počne meso da se odvaja od kostiju. Tada izvaditi kokoš iz vode, skinuti s nje kožu, a meso iseći na sitne komade. U supu koja još vri, zakuvati 2 belanceta koja će pokupiti svu penu iz supe i na taj način je potpuno izbistriti. Supu procediti, prohladiti, pa pokupiti mast koja se na supi nalazi. Isečeno meso staviti u duboke posude ili tanjire i prelijte onom oceđenom bistrom supom. Staviti pihtije na vrlo hladno mesto da se potpuno stegnu. Da bismo dobili dve vrste pihtija, možemo meso od živine da odvajamo u zasebne posude, a meso od telećih nogu u zasebne.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem