Sastojci:

  • 1 sirova cvekla (srednje veličine)
  • 1 sirova šargarepa
  • 2 trougla topljenog sira
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašike majoneza

Priprema:

Ova salata je osvežavajuća, lagana i puna ukusa, a uz to se brzo priprema. Kombinacija slatkastih tonova sirove cvekle i šargarepe sa kremastim topljenim sirom i majonezom čini je savršenim prilogom uz meso, ali i kao lagano samostalno jelo. Idealna je za sve prilike – od porodičnih ručkova do svečanijih obroka.

Savet:

Koristite rukavice pri rendanju cvekle kako biste izbegli farbanje ruku, a ako želite laganiju verziju – deo majoneza zamenite grčkim jogurtom.

Cveklu i šargarepu oljuštite i izrendajte na krupnije rende u veću posudu. Dodajte rendan sir i sve zajedno promešajte. Dodajte majonez, pa začinite po ukusu solju i biberom. Sve dobro sjedinite i ostavite da odstoji u frižideru 15–20 minuta da se ukusi prožmu.

Servirajte rashlađeno, uz dekoraciju po želji (npr. peršun, orasi ili još malo rendane cvekle za boju).

Bonus video

Sok od cvekle Izvor: Sok od cvekle