Sastojci:

  • 2 čena belog luka
  • Biljno ulje
  • pola glavice crnog luka
  • 2 srednje cvekle
  • pola tikvice
  • pola kašičice soli
  • 1 šargarepa
  • 200 g karfiola
  • 50 g ovsenih pahuljica
  • 1 jaje
  • 2 kašike grčkog jogurta
  • pola kašičice bibera
  • 1 kašičica slatke paprike
  • pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića

Priprema:

Ukoliko želite da u svoj meni uvrstite nešto hranljivo, a opet lagano i ukusno, pljeskavice od cvekle i tikvica su odličan izbor. Ove pljeskavice su bogate vlaknima i vitaminima, a pritom su i vrlo jednostavne za pripremu. Cvekla daje prelepu boju i prirodnu slatkoću, dok povrće poput šargarepe, tikvice i karfiola upotpunjava ukuse, čineći ovaj obrok punim i zasitnim. Bilo da ih jedete uz salatu, u zemičkama ili samo kao užinu, ove pljeskavice će zadovoljiti vaše ukuse i pružiti vam sve potrebne nutrijente.

Za dodatnu hrskavost, pljeskavice premažite sa malo maslinovog ulja pre pečenja ili ih kratko propržite na tiganju nakon pečenja u rerni. Takođe, možete ih napraviti unapred i zamrznuti – idealne su za brz i zdrav obrok.

Za dodatnu hrskavost, pljeskavice premažite sa malo maslinovog ulja pre pečenja ili ih kratko propržite na tiganju nakon pečenja u rerni. Takođe, možete ih napraviti unapred i zamrznuti – idealne su za brz i zdrav obrok.

Cveklu, šargarepu, tikvicu i luk izrendajte, a beli luk sitno iseckajte. Karfiol usitnite u secku, pa dodajte povrću. Dodajte ovsene pahuljice, jaje, grčki jogurt i začine, pa sve dobro izmešajte. Oblikujte pljeskavice i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, okrećući ih na pola pečenja.

Bonus video

Recept za najjednostavniju i najlepšu salatu od cvekle Izvor: Recept za najjednostavniju i najlepšu salatu od cvekle