Sastojci:
- 2 čena belog luka
- Biljno ulje
- pola glavice crnog luka
- 2 srednje cvekle
- pola tikvice
- pola kašičice soli
- 1 šargarepa
- 200 g karfiola
- 50 g ovsenih pahuljica
- 1 jaje
- 2 kašike grčkog jogurta
- pola kašičice bibera
- 1 kašičica slatke paprike
- pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića
Priprema:
Ukoliko želite da u svoj meni uvrstite nešto hranljivo, a opet lagano i ukusno, pljeskavice od cvekle i tikvica su odličan izbor. Ove pljeskavice su bogate vlaknima i vitaminima, a pritom su i vrlo jednostavne za pripremu. Cvekla daje prelepu boju i prirodnu slatkoću, dok povrće poput šargarepe, tikvice i karfiola upotpunjava ukuse, čineći ovaj obrok punim i zasitnim. Bilo da ih jedete uz salatu, u zemičkama ili samo kao užinu, ove pljeskavice će zadovoljiti vaše ukuse i pružiti vam sve potrebne nutrijente.
Za dodatnu hrskavost, pljeskavice premažite sa malo maslinovog ulja pre pečenja ili ih kratko propržite na tiganju nakon pečenja u rerni. Takođe, možete ih napraviti unapred i zamrznuti – idealne su za brz i zdrav obrok.
Za dodatnu hrskavost, pljeskavice premažite sa malo maslinovog ulja pre pečenja ili ih kratko propržite na tiganju nakon pečenja u rerni. Takođe, možete ih napraviti unapred i zamrznuti – idealne su za brz i zdrav obrok.Cveklu, šargarepu, tikvicu i luk izrendajte, a beli luk sitno iseckajte. Karfiol usitnite u secku, pa dodajte povrću. Dodajte ovsene pahuljice, jaje, grčki jogurt i začine, pa sve dobro izmešajte. Oblikujte pljeskavice i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, okrećući ih na pola pečenja.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda