Sastojci:
- 3 crvene paprike
- 240 g oraha
- 1 crni luk, vrlo sitno iseckan
- 3 čena belog luka
- 2 ljute papričice iseckane na kockice
- ½ kašičice kima
- 2 kašike soka od nara
- 2 kašike limunovog soka
- 120 g prezli
- 1 kašičica smeđeg šećera
- 4 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
Recept za turski namaz od paprika i oraha:
Kako biste napravili ovaj namaz prvo zagrejte rernu na 200 C. Stavite paprike na pleh obložen za pečenje i pecite 40 minuta. Izvadite paprike iz rerne i stavite ih u posudu pokrivenu poklopcem na 10 minuta. Oljuštite kožu, uklonite semenke i bacite svu tečnost. Dodajte orahe u tiganj i pecite na srednjoj vatri uz povremeno mešanje 5 minuta. Prebacite ih na tanjir.
U istom tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja. Dodajte luk i pržite 4 minuta. Dodajte beli luk i pržite još 1 minut. Ako u bilo kom trenutku crni luk počne da se lepi za tiganj, možete dodati još jednu kašiku ulja. Paprike, tostirane orahe, čili papričice, kim, nar i limunov sok, prezle, šećer, proprženi luk, beli luk i preostale 2 kašike maslinovog ulja ubacite u blender. Začinite sa ½ kašičice soli i blednirajte dok smesa ne postane glatka. Probajte začin i dodajte još soli ili bibera ako želite. Servirajte sa malo tortilja čipsa ili krekera. Uživajte! Možda ćete želeti da isprobate i najbolji recept za domaći kikiriki puter.
Pročitajte kako se pravi domaća pašteta od oraha za post na vodi
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Slatki hleb za Uskrs - posna praznična vekna iz rumunske kuhinje
Kako da postavite i ukrasite sto za Uskrs
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite najlepša dekupaž jaja za Uskrs
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem