Sastojci:

  • 800 g oljuštenog krompira, skrobnog
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 150 g krompirovog brašna, ili krompirovog ili kukuruznog skroba
  • malo mlevenog muskatnog oraščića
  • 2 kriške suvog hleba
  • 2 kašičice putera za prženje
  • malo peršuna
Ako pravite knedle za supu:

Trik da knedle za supu ne budu ni previše mekane, ni tvrde je u tome da u smesu ubacite prašak za pecivo. Tako neće ostati tvrde i narašće tokom kuvanja. Uvek je bitno da ih ubacujete u supu neposredno pre nego što provri.

Dok čeka da supa provri obavezno smesu prekrijte folijom, kako se ne bi stvorila korica. Bitno je i da smesa bude gušća, kako bi mogla da se oblikuje knedla kada je zahvatite kašičicom. Kašičicu kojom ćete ubacivati knedle prvo ubacite u supu, kako bi bila vruća i tako će knedle same kliziti u šerpu.

Kada zahvatite smesu kafenom kašičicom, malo izvaljajte o rub šerpe i tako ćete da oblikujete knedlu. Iskusni kuvari takođe smatraju da je tajna uspešnih knedli u tome što prvo umutite belanca, pa dodate žumanca.

Recept za knedle od krompira:

Kako biste napravili knedle prvo krompir skuvajte u slanoj vodi. Kada je krompir skuvan do kraja, odmah bacite vodu, a zatim vratite lonac na trenutak na vreli šporet da što više vode iz krompira ispari. Želite da vam krompir bude što više suv. Dobro ga izgnječite i ostavite na stranu da se prohladi. U međuvremenu hleb isecite na kockice i pržite na puteru, dok ne postane hrskav sa svih strana u vidu krutona.

U topli krompir dodajte jaje, so i muskatnioraščić i promešajte. Zatim postepeno dodajte krompirovo brašno (skrob) i mešajte dok krompir masa ne dobije odgovarajuću konzistenciju. Kada od krompira možete oblikovati kuglu i ona zadrži svoj oblik, onda imate pravu konzistenciju. Uzmite malo krompirove mase i napravite okrugli, ravan oblik na dlanu. Dodajte 3 do 4 krutona u centar i zatvorite.

Oblikujte lepu okruglu knedle, prekrijte skrobom ili krompirovim brašnom i ostavite na stranu dok ne završite sa svim knedlama. Proključajte lonac slane vode. Zatim smanjite toplotu tako da prestane da ključa, ali je i dalje veoma blizu ključanja. Dodajte knedle u slanu vodu i poklopite. Ostavite ih da se kuvaju u vrućoj vodi oko 20 minuta. Izvadite knedle iz šerpe i servirajte ih sa malo peršuna na vrh. Možda ćete želeti da napravite i vrhunske knedle od spanaća.

Pročitajte kako se pravi ćureća supa sa knedlama po turskom receptu

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
ČEŠKE KNEDLE KOJE ĆE SVI UKUĆANI DA OBOŽAVAJU! Polufinale kulinarske emisije: Raša Vlačić pridikovao žiriju!  Izvor: ČEŠKE KNEDLE KOJE ĆE SVI UKUĆANI DA OBOŽAVAJU! Polufinale kulinarske emisije: Raša Vlačić pridikovao žiriju!

StvarUkusa