Sastojci:
- 800 g oljuštenog krompira, skrobnog
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 150 g krompirovog brašna, ili krompirovog ili kukuruznog skroba
- malo mlevenog muskatnog oraščića
- 2 kriške suvog hleba
- 2 kašičice putera za prženje
- malo peršuna
Recept za knedle od krompira:
Kako biste napravili knedle prvo krompir skuvajte u slanoj vodi. Kada je krompir skuvan do kraja, odmah bacite vodu, a zatim vratite lonac na trenutak na vreli šporet da što više vode iz krompira ispari. Želite da vam krompir bude što više suv. Dobro ga izgnječite i ostavite na stranu da se prohladi. U međuvremenu hleb isecite na kockice i pržite na puteru, dok ne postane hrskav sa svih strana u vidu krutona.
U topli krompir dodajte jaje, so i muskatnioraščić i promešajte. Zatim postepeno dodajte krompirovo brašno (skrob) i mešajte dok krompir masa ne dobije odgovarajuću konzistenciju. Kada od krompira možete oblikovati kuglu i ona zadrži svoj oblik, onda imate pravu konzistenciju. Uzmite malo krompirove mase i napravite okrugli, ravan oblik na dlanu. Dodajte 3 do 4 krutona u centar i zatvorite.
Oblikujte lepu okruglu knedle, prekrijte skrobom ili krompirovim brašnom i ostavite na stranu dok ne završite sa svim knedlama. Proključajte lonac slane vode. Zatim smanjite toplotu tako da prestane da ključa, ali je i dalje veoma blizu ključanja. Dodajte knedle u slanu vodu i poklopite. Ostavite ih da se kuvaju u vrućoj vodi oko 20 minuta. Izvadite knedle iz šerpe i servirajte ih sa malo peršuna na vrh. Možda ćete želeti da napravite i vrhunske knedle od spanaća.
Pročitajte kako se pravi ćureća supa sa knedlama po turskom receptu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.