Sastojci:
- 1400 g pečenih ćurećih kostiju i mesa, što je masnije, to bolje
- 1 veliki luk, iseckan
- 2 rebra celera, seckana
- 2 l vode ili pilećeg bujona
- 2 kašike otopljene ćureće masti
- 240 g luka isečenog na kockice
- 120 g šargarepe isečene na kockice
- 120 g celera isečenog na kockice
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 1400 ml domaće bogate ćureće supe
- so i biber po ukusu
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 kašika seckanog mirođije
Za knedle:
- 2 velika jajeta, umućena
- 2 kašike otopljene ćureće masti
- 1 kašičica soli
- ¼ kašičice bibera
- 1 prstohvat paprike u prahu
- 2 kašike sode bikarbone
- 120 g brašna
Recept za ćureću supu sa knedlama:
Kako biste napravili ovu supu stavite ćuretinu (meso, kosti, kožu) u lonac. Dodajte 1 seckani luk i 2 rebra seckanog celera i ćureći bujon. Dovedite do ključanja na jakoj vatri, pa smanjite toplotu na nisku i nastavite da kuvate na laganoj vatri. Skidajte penu, ali nemojte uklanjati nikakvu masnoću. Kuvajte oko 3 sata. Dok se supa kuva, skinite masnoću dok izbija na površinu i sačuvajte je u činiji. Sačuvajte oko 4 kašike ćureće masti.
Nakon što uklonite površinsku masnoću, procedite supu u šerpu. Lagano umutite 2 jajeta u posebnoj posudi za mešanje. Dodajte 2 kašike ohlađene istopljene ćureće masti i promešajte. Umešajte so, biber i papriku. Dodajte malo sode bikarbone. Dodajte brašno i mešajte viljuškom dok smesa ne počne da se zgušnjava, 1 ili 2 minuta. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite u frižider dok se ne stegne, oko 30 minuta.
Zagrejte 2 kašike ćureće masti u velikom loncu na srednjoj vatri. Ubacite 240 g luka isečenog na kockice, 120 g šargarepe isečene na kockice, 120 g celera isečenog na kockice i so. Pržite dok luk ne postane providan, 6 ili 7 minuta. Dodajte narezani beli luk i pržite još minut. Dodajte ćureću supu i pustite da provri. Krčkajte dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Proverite začine i prilagodite so, ako je potrebno.
Testo za knedle podelite na 8 delova i svaki razvaljajte u kuglu mokrim rukama. Stavite lonac slane hladne vode da provri. Ubacujte knedle u kipuću vodu. Smanjite toplotu tako da lagano krčkaju i poklopite lonac, pa kuvajte oko 30 minuta. U supu umešajte sveže seckani peršun i mirođiju. Prelijte vruću supu preko maco kuglica. Servirajte supu sa knedlama i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i domaću pileću supu.
Pročitajte kako se pravi italijanska supa sa ćuftama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda