Sastojci:

  • tost hleb

Za piletinu:

  • 1 kašika ulja
  • 250 g pilećeg filea (bez kostiju)
  • 1 kašičica belog luka (zgnječenog)
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika soja sosa
  • so, biber
  • 1 kašičica tucane ljute paprike

Za salatu:

  • pola šolje paprike (iseckane)
  • pola šolje krastavca (iseckanog)
  • 1 šolja kupusa (sitno rendanog)
  • 1/4 šolje šargarepe (rendane)
  • 1/4 šolje majoneza (ili po potrebi)
  • so, biber

Za fil od jaja i majoneza:

  • 3 kuvana jaja (izgnječena)
  • 1/4 šolje majoneza (ili po potrebi)
  • so, biber

Za krem sir premaz:

  • 150 g krem sira
  • pola šolje majoneza
  • 100 ml pavlake za kuvanje

Kako se sprema slana torta:

Slana torta je savršen izbor za svečane prilike, rođendane, slave ili porodična okupljanja. Njena prednost je što se može unapred pripremiti, a sastojci se lako prilagođavaju ukusu gostiju. Ova verzija sa piletinom, povrćem i krem sirom kombinuje bogate ukuse i kremastu teksturu, a uz to je i vizuelno atraktivna.

U tiganju zagrejte ulje i propržite beli luk. Dodajte pileći file, sirće, soja sos, so, biber i tucanu papriku. Pržite dok piletina ne postane zlatnosmeđa i potpuno kuvana. Ostavite da se ohladi, pa je sitno iseckajte.

U činiji pomešajte papriku, krastavac, kupus i šargarepu. Dodajte majonez, malo soli i bibera. Dobro promešajte i ostavite sa strane.

U drugoj činiji sjedinite izgnječena kuvana jaja sa majonezom, solju i biberom.

Pomešajte krem sir, majonez i pavlaku dok ne dobijete glatku smesu.

Saveti za savršenu slanu tortu:

Koristite tost hleb bez korice – tako će torta biti mekša i lakša za sečenje.
Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati – da se svi ukusi lepo prožmu i da se torta učvrsti.
Ne štedite na premazu od krem sira – on daje bogat ukus i omogućava lepu dekoraciju.

Slaganje torte:

Na tacnu stavite prvi sloj tost hleba. Premažite ga majonezom. Dodajte sloj salate, pa fil od jaja. Preko toga stavite novi sloj hleba. Zatim rasporedite piletinu i malo krem sira. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke, završavajući slojem hleba. Premažite celu tortu krem sirom.

Ukrasite kupusom, krastavcem, šarenim paprikama, čeri paradajzom, rotkvicom i peršunom.
Ostavite tortu u frižideru najmanje 2 sata da se dobro stegne. Secite na kriške i poslužite!

Bonus video

Slana torta sa tost hlebom i krem sirom Izvor: Slana torta sa tost hlebom i krem sirom