Sastojci:
- tost hleb
Za piletinu:
- 1 kašika ulja
- 250 g pilećeg filea (bez kostiju)
- 1 kašičica belog luka (zgnječenog)
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika soja sosa
- so, biber
- 1 kašičica tucane ljute paprike
Za salatu:
- pola šolje paprike (iseckane)
- pola šolje krastavca (iseckanog)
- 1 šolja kupusa (sitno rendanog)
- 1/4 šolje šargarepe (rendane)
- 1/4 šolje majoneza (ili po potrebi)
- so, biber
Za fil od jaja i majoneza:
- 3 kuvana jaja (izgnječena)
- 1/4 šolje majoneza (ili po potrebi)
- so, biber
Za krem sir premaz:
- 150 g krem sira
- pola šolje majoneza
- 100 ml pavlake za kuvanje
Kako se sprema slana torta:
Slana torta je savršen izbor za svečane prilike, rođendane, slave ili porodična okupljanja. Njena prednost je što se može unapred pripremiti, a sastojci se lako prilagođavaju ukusu gostiju. Ova verzija sa piletinom, povrćem i krem sirom kombinuje bogate ukuse i kremastu teksturu, a uz to je i vizuelno atraktivna.
U tiganju zagrejte ulje i propržite beli luk. Dodajte pileći file, sirće, soja sos, so, biber i tucanu papriku. Pržite dok piletina ne postane zlatnosmeđa i potpuno kuvana. Ostavite da se ohladi, pa je sitno iseckajte.
U činiji pomešajte papriku, krastavac, kupus i šargarepu. Dodajte majonez, malo soli i bibera. Dobro promešajte i ostavite sa strane.
U drugoj činiji sjedinite izgnječena kuvana jaja sa majonezom, solju i biberom.
Pomešajte krem sir, majonez i pavlaku dok ne dobijete glatku smesu.
Slaganje torte:
Na tacnu stavite prvi sloj tost hleba. Premažite ga majonezom. Dodajte sloj salate, pa fil od jaja. Preko toga stavite novi sloj hleba. Zatim rasporedite piletinu i malo krem sira. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke, završavajući slojem hleba. Premažite celu tortu krem sirom.
Ukrasite kupusom, krastavcem, šarenim paprikama, čeri paradajzom, rotkvicom i peršunom.
Ostavite tortu u frižideru najmanje 2 sata da se dobro stegne. Secite na kriške i poslužite!
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda