Slane torte su idealno predjelo za slave, jer izgledaju dekorativno, a najveći broj gostiju će biti oduševljen njihovim kremastim ukusom. U nastavku pročitajte recepte za 3 slane torte i pronađite inspiraciju.
Slana torta spremna za 20 minuta
Sastojci:
- 300 g slanog keksa
- 3 pavlake
- 1 veće pakovanje majoneza
- 300 g šunke
- 300 g kačkavalja
- 200 g sitnog sira
- 1/2 l jogurta
Priprema:
Trećinu keksa potapati u jogurt i ređati na tacnu. Preko premazati fil od pavlake, majoneza i sira, a zatim narendati šunku i kačkavalj. Ponavljati postupak dok ne istrošite sav materijal (ukupno 3 reda). Gotovu tortu ukrasite povrćem po želji i stavite u frižider da prenoći. Najbolje je ovu tortu napraviti dan ranije, kako bi keks omekšao i ukusi se lepo spojili.
Slana torta sa tost hlebom spremna za 30 minuta
Sastojci:
- 3 pakovanja tost hleba
- 250 g sirnog namaza
- 600 g kisele pavlake
- 350 g majoneza
- 200 g šunke
- 200 g kačkavalja
- 8 jaja - 5 u recept, 3 kao dekoracija
- kiseli krastavci
- mirođija ili origano
Priprema:
Uzmite tost hleb i odstranite korice tako da dobijete jedan savršen kvadratić od sredine hleba. Za prvu koru biće vam potrebno 12 kvadratića. Stavite na tacnu. Pavlaku i majonez pomešajte u jednoj činiji i dodajte začin po izboru npr.mirođiju ili origano. Tom smesom premažite koru. Kada je to gotovo ređajte šnite šunke.
Zatim uzmite ponovo kvadratiće tost hleba i samo jednu stranu mažite premazom od pavlake i majoneza koju ćete okrenuti namazanom stranom na dole, a gornju stranu premažite sirnim namazom. Preko toga pospite rendana jaja.
Zatim ponovo tost hleb mažemo filom i okrećemo namazanu stranu preko jaja. Na gornju stranu ponovo namažite sirni namaz, pa naređajte šunku (možete i 2 reda šunke da bude bogatije).
Celu tortu premažite preostalim filom sa svih strana i dekorišite rendanim kačkavaljem, kiselim krastavčićima, kuvanim jajima, ili povrćem po želji. Tortu ostavite u frižideru preko noći.
Slana tost torta sa šunkom i kuvanim jajima
Sastojci:
- 2-3 tost hleba (u zavisnosti od veličine tacne)
- 6 kiselih pavlaka
- 600 g majoneza
- 100 g kečapa
- 500 g šunke
- 300 g kačkavalja za rendanje
- 15 kiselih krastavčića
- 8 kuvanih jaja
Priprema:
Sjedniti u velikoj posudi pavlaku i majonez. Tost poređati na tacnu i taj prvi red mazati samo odozgo. Kuvana jaja iseći na kolutiće i ređati preko pavlake i majoneza. Preko jaja staviti isečene kisele krastavčiće takođe na kolutove. Drugi red tosta umočiti u pavlaku i majonez sa obe strane i ređati preko krastavčića. Preko toga ide šunka tanko isečena na kolutove, a preko šunke tanak sloj kečapa. Treći red tosta ponovo umočiti s jedne i druge strane u pavlaku i majonez, pa ređati preko kečapa. Preostalu smesu od pavlake i majoneza premazati preko cele torte i odozgo ukrasiti rendanim kačkavaljem. Kao dekoraciju možete staviti sveže povrće ili malo peršuna.
Tortu je potrebno napraviti dan pre služenja da bi tost mogao da dovoljno upije tečnost i da bude mekan i lagan za sečenje.
Bonus video
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Zdrav domaći hleb bez kvasca od heljdinog brašna
Torta sa piškotama, 2 fila i glazurom
Slavska salata sa kupusom i pilećim mesom
Brza španska pita za slavu