Sastojci:

Za koru:

  • 150 g margarina
  • 150 g brašna
  • 70 ml mleka
  • 6 jaja
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 350 g praške sunke
  • 350 g kačkavalja
  • 250 ml kisele pavlake
  • 250 g majoneza
  • šaka seckanih kiselih krastavaca
  • šaka majčine dušice, iseckani listovi

Recept za slanu tortu sa šunkom i sirom:

Kako biste napravili slanu tortu prvo na otopljenom margarinu propržite brašno, pa sipajte malo mleka i stalno mešajući kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa prohladi dodajte jedno po jedno žumance, a od belanaca umutite čvrst šam pa dodajte i njega. Pleh prekrijte papirom za pečenje i sipajte smesu. Ravnomerno je rasporedite i pecite na 200 C oko pola sata.

Za fil iseckajte sitno šunku, kisele krastavce i majčinu dušicu, a kačkavalj narendajte i zatim sve pomešajte sa kiselom pavlakom i majonezom. Pečenu koru ohladite, a zatim je presecite na dva dela. Prvi deo premažite filom, pa odozgo stavite drugu koru i malo pritisnite. Celu površinu torte premažite krem sirom i pospite rendanim kačkavaljem. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i slanu tortu sa filom od piletine savršena za slavu.

Pročitajte kako se pravi svečana slana torta sa rozen korama

BONUS VIDEO

Instagram/Petar Slana torta od krekera

StarUkusa