Sastojci:
Za koru:
- 150 g margarina
- 150 g brašna
- 70 ml mleka
- 6 jaja
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 350 g praške sunke
- 350 g kačkavalja
- 250 ml kisele pavlake
- 250 g majoneza
- šaka seckanih kiselih krastavaca
- šaka majčine dušice, iseckani listovi
Recept za slanu tortu sa šunkom i sirom:
Kako biste napravili slanu tortu prvo na otopljenom margarinu propržite brašno, pa sipajte malo mleka i stalno mešajući kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa prohladi dodajte jedno po jedno žumance, a od belanaca umutite čvrst šam pa dodajte i njega. Pleh prekrijte papirom za pečenje i sipajte smesu. Ravnomerno je rasporedite i pecite na 200 C oko pola sata.
Za fil iseckajte sitno šunku, kisele krastavce i majčinu dušicu, a kačkavalj narendajte i zatim sve pomešajte sa kiselom pavlakom i majonezom. Pečenu koru ohladite, a zatim je presecite na dva dela. Prvi deo premažite filom, pa odozgo stavite drugu koru i malo pritisnite. Celu površinu torte premažite krem sirom i pospite rendanim kačkavaljem. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i slanu tortu sa filom od piletine savršena za slavu.
Pročitajte kako se pravi svečana slana torta sa rozen korama
BONUS VIDEO
StarUkusa
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca