Sastojci:

  • 1 praziluk (sitno seckan)
  • 3 jajeta
  • 1 šolja mleka
  • 200 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • So po ukusu
  • Maslinovo ulje (za prženje)

Kako se prave:

Ako volite palačinke, ali želite nešto drugačije od klasičnih slatkih verzija, ovaj recept će vas oduševiti! Slane palačinke sa prazilukom su jednostavne za pripremu, mekane i bogate ukusom. Odlične su za doručak, laganu večeru ili čak kao prilog uz neko glavno jelo. 

Saveti za savršene palačinke

Ne preterujte sa brašnom – Ako želite mekše palačinke, testo ne treba da bude previše gusto. Po potrebi dodajte još malo mleka.
Koristite kvalitetno maslinovo ulje – Doprineće boljoj teksturi i ukusu palačinki.
Eksperimentišite sa dodacima – Možete dodati malo rendanog sira, seckanog peršuna ili čak sitno seckanu šunku za bogatiji obrok.

Praziluk sitno iseckajte pa ubacite u blender zajedno sa jajima i mlekom. Dobijenu smesu sipajte u činiju, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, so i sve dobro sjedinite.

Na zagrejanom tiganju sa malo maslinovog ulja pecite manje palačinke (deblje, poput američkih), dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obe strane. Mogu se jesti same, uz jogurt ili neki lagani sos.

Bonus video

Recept za palačinke od krompira Izvor: Recept za palačinke od krompira