Mitrovdan je vreme kada se slavski sto puni ne samo tradicionalnim jelima, već i posebnim kolačima koji će oduševiti sve ukućane i goste. Ako tražite jednostavan, brz i ukusan desert, ovi beli trouglići sa brusnicama su pravi izbor. Bez pečenja, sa hrskavom belom čokoladom i osvežavajućim brusnicama, savršeno se uklapaju u slavsku trpezu, a možete ih i dekorisati po svom ukusu.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: desert/slavsko jelo

Porcije/Količina: 30-40 štanglica

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme hlađenja: 3–4 sata ili preko noći

Ukupno vreme: oko 4 sata

Težina: lako

Sastojci:

  • Za koru:

  • 400 g mlevenog keksa
  • 200 g putera (ili margarina)
  • 1 konzerva (oko 395 g) kondenzovanog mleka
  • 2 štangle bele čokolade
  • 100 g kokosovog brašna 
  • 100 g suvih brusnica (može se zameniti suvim voćem po želji: kajsije, grožđe, miks voća)
  • Za preliv:

  • 100 g bele čokolade
  • po izboru maline, šarene mrvice, seckani pistaći itd.

Priprema:

1. korak: Usitnite keks

Keks stavite u seckalicu ili kesu i izgnječite valjkom dok ne dobijete fine mrvice.

2. korak: Pripremite čokoladnu smesu

U šerpi na laganoj vatri istopite puter, kondenzovano mleko i belu čokoladu, stalno mešajući da se ne zalepi ili zagori.

3. korak: Spojite sastojke

U veliku posudu stavite mleveni keks, kokos i brusnice. Prelijte toplom smesom i dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Zamena za kokos?

Ako ne vi ili vaši gosti ne volite kokos, zamenite ga sa istom količinom mlevenog keksa.

4. korak: Obložite kalup

Kalup obložite papirom za pečenje, prenesite smesu u njega i ravnomerno rasporedite, lagano pritiskajući ka dnu.

5. korak: Dodajte preliv

Istopite belu čokoladu i premažite preko smese. Za dekorciju možete pomešati malu količinu bele čokolade sa malinama i praviti linije ili krugove po vrhu koristeći čačkalicu. Druga opcija je da po čokoladi pospete šarene mrvice ili seckane pistaće.

6. korak: Hlađenje

Ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći dok se dobro ne stegne.

7. korak: Sečenje i posluživanje

Izvadite iz kalupa, uklonite papir i secite na trougliće ili štanglice.

Ukoliko tražite još inspiracije za sitne slavske kolače, pogledajte naš recept za oblande sa kafom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.