Mitrovdan je vreme kada se slavski sto puni ne samo tradicionalnim jelima, već i posebnim kolačima koji će oduševiti sve ukućane i goste. Ako tražite jednostavan, brz i ukusan desert, ovi beli trouglići sa brusnicama su pravi izbor. Bez pečenja, sa hrskavom belom čokoladom i osvežavajućim brusnicama, savršeno se uklapaju u slavsku trpezu, a možete ih i dekorisati po svom ukusu.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: desert/slavsko jelo
Porcije/Količina: 30-40 štanglica
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme hlađenja: 3–4 sata ili preko noći
Ukupno vreme: oko 4 sata
Težina: lako
Sastojci:
Za koru:
- 400 g mlevenog keksa
- 200 g putera (ili margarina)
- 1 konzerva (oko 395 g) kondenzovanog mleka
- 2 štangle bele čokolade
- 100 g kokosovog brašna
- 100 g suvih brusnica (može se zameniti suvim voćem po želji: kajsije, grožđe, miks voća)
Za preliv:
- 100 g bele čokolade
- po izboru maline, šarene mrvice, seckani pistaći itd.
Priprema:
1. korak: Usitnite keks
Keks stavite u seckalicu ili kesu i izgnječite valjkom dok ne dobijete fine mrvice.
2. korak: Pripremite čokoladnu smesu
U šerpi na laganoj vatri istopite puter, kondenzovano mleko i belu čokoladu, stalno mešajući da se ne zalepi ili zagori.
3. korak: Spojite sastojke
U veliku posudu stavite mleveni keks, kokos i brusnice. Prelijte toplom smesom i dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
4. korak: Obložite kalup
Kalup obložite papirom za pečenje, prenesite smesu u njega i ravnomerno rasporedite, lagano pritiskajući ka dnu.
5. korak: Dodajte preliv
Istopite belu čokoladu i premažite preko smese. Za dekorciju možete pomešati malu količinu bele čokolade sa malinama i praviti linije ili krugove po vrhu koristeći čačkalicu. Druga opcija je da po čokoladi pospete šarene mrvice ili seckane pistaće.
6. korak: Hlađenje
Ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći dok se dobro ne stegne.
7. korak: Sečenje i posluživanje
Izvadite iz kalupa, uklonite papir i secite na trougliće ili štanglice.
Ukoliko tražite još inspiracije za sitne slavske kolače, pogledajte naš recept za oblande sa kafom.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
