Ako želite da za Mitrovdan na vašoj trpezi zablista nešto tradicionalno, ali bez mnogo muke, ova seckana sarma iz rerne je pravi izbor! Spoj domaćih ukusa i moderne, brze pripreme oduševiće i mlađe i starije ukućane. Umesto kiselog, koristi se mladi, svež kupus, koji jelu daje blaži i nežniji ukus – savršen za one kojima klasična sarma ume da bude „preteška“.
Sve dobro poznate sastojke – kupus, mleveno meso, pirinač i paradajz sos – ne motate, već ih jednostavno promešate i pečete u rerni. Rezultat je sočno, mirisno i bogato jelo, koje se topi u ustima, a pritom štedi vreme i živce.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: kuvano jelo/slavsko jelo
Porcije/Količina: za 8 ljudi
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja/pečenja: 1 sat i 25 minuta
Ukupno vreme pripreme: 1 sat 45 minuta
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
- 1 glavica mladog kupusa (oko 800 g), isečena na komade
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 1 kašika ulja
- 450 g mlevenog mesa
- 1 kašičica sušenog peršuna
- 500 ml vode
- 200 g pirinča
- 1 litar pasiranog paradajza
- so i biber po ukusu
Priprema:
1. korak: Priprema kupusa:
U veliki lonac stavite kupus i kuvajte ga dok ne omekša, oko 10–15 minuta. Procedite i ostavite sa strane.
2. korak: Dinstanje mesa
U tiganju na srednje jakoj vatri propržite mleveno meso na ulju dok ne dobije zlatno-smeđu boju oko 5–7 minuta. Dodajte luk i dinstajte nekoliko minuta, pre dodavanja soli, peršuna, i bibera.
3. korak: Dodavanje pirinča
U pripremljenu smesu od mesa dodajte oprani pirinač i dinstajte još nekoliko minuta.
4. korak: Mešanje svih sastojaka
U velikoj posudi pomešajte iseckani i obareni kupus, smesu od mesa i pirinča, vodu i paradajz sos. Prebacite smesu u vatrostalnu posudu.
5. korak: Pečenje
Zagrejte rernu na 175 stepeni i pecite jelo oko sat vremena, dok se ne zgusne i malo potamni po površini.
Ukoliko tražite prilog koji ćete poslužiti na slavi, predlažemo da isprobate naš recept za salatu od pečenih paprika i sira.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
