Slava je pravo vreme da obradujete svoje goste autentičnim domaćim jelima, a malo šta može da upotpuni trpezu kao salata od pečenih paprika i sira, pripremljena s puno ljubavi. Bogata ukusima koji savršeno oslikavaju duh tradicionalne Mitrovdanske trpeze, ovo jelo kombinuje bogatu kremastu teksturu sira sa toplinom i aromom paprika.

Priprema se brzo - za svega 35 minuta – a njen raskošan, pun ukus oduševiće svakog gosta. Savršeno se slaže uz pečenje, sarme ili bilo koje glavno jelo, pa s razlogom zauzima posebno mesto na svakom slavskom stolu.

Osnovne informacije

Kuhinja: Domaća

Tip jela: Slavsko jelo

Porcije/Količina: Za 10-12 osoba

Vreme pripreme: 15-20 minuta

Vreme kuvanja/pečenja: 20 minuta

Ukupno vreme pripreme: 35-40 minuta

Težina: Srednje lako

 Sastojci:

  • 10 velikih pečenih i očišćenih paprika
  • 6 kašika maslaca
  • 3 čena belog luka (sitno iseckana), ili kašičica belog luka u prahu
  • 300 ml pavlake za kuvanje
  • 150 g trapista
  • So po ukusu

Priprema:

1. korak: Priprema paprika

Kako biste sebi skratili vreme pripreme, najbolje je da koristite pečene paprike iz zamrzivača. Ako već nisu, očistite ih od semenki i kože, pa iseckajte na trake.

2. korak: Priprema umaka

U dubokom tiganju, otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani beli luk i propržite ga kratko, samo dok ne zamiriše (oko minut). Zatim dodajte pavlaku za kuvanje i so, pa sve dobro promešajte. Nastavite da kuvate na srednjoj vatri, povremeno mešajući, oko minut.

Bonus savet:

Spremite ovu salatu veče pre slave.

Čuvajte je u frižideru.

Ako se previše zgusne, razredite je sa kašikom-dve mleka.

3. korak: Dodavanje sira i paprika

Dodajte rendani sir u pavlaku i mešajte. Kada se sir otopi, dodajte iseckane pečene paprike. Dobro promešajte sve sastojke, kuvajte još nekoliko minuta da se ukusi sjedine, i sve dovedite do vrenja.

4. korak: Serviranje

Skinite tiganj sa vatre i servirajte salatu u dekorativnoj zemljanoj posudi kao prilog uz pečenje ili drugo glavno jelo.

Ukoliko tražite još ideja za svoju slavsku trpezu, pogledajte recept za kuglice od sira.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.