Srce svake slavske sofre je slavska pogača, odnosno kolač, simbol zajedništva i blagoslova. Za Mitrovdan ona se priprema sa posebnom pažnjom i ljubavlju, jer se veruje da onaj koji je mesi u nju unosi blagost i mir za celu porodicu.
Iako je pripremljena od najosnovnijih sastojaka, ovu pogaču krasi meko i vazdušasto testo i čvrsta kora koja zahvaljujući premazu od jaja i maslaca dobija prelepu boju i sjaj. Uz ukrase od brašna i vode ili pletenice od samog testa, ovo pecivo dobija veličanstven izgled zbog kojeg ga bez ustručavanja možete nazvati krunom svoje slavske trpeze.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: slavski recept
Porcije/Količina: jedna pogača za oko 10-12 osoba
Vreme pripreme: sat i 20 minuta
Vreme pečenja: 40 minuta
Ukupno vreme pripreme: Dva sata
Težina: lako
Sastojci:
- 1 kg. mekog brašna (tip 400)
- 500 ml. mlake vode
- 40 gr. svežeg kvasca
- 1 i po kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 50 ml. ulja
- 125 gr. maslaca
- 1 jaje za premazivanje po potrebi
Priprema:
1. korak: Mešenje testa
U pola litre mlade vode razmutite kašičicu i po šećera, pa dodajte izmrvljenu kocku svežeg kvasca i ostavite da "radi" pet minuta. Nakon što je kvasac zapenio, dodajte so, brašno i ulje, pa zamesite testo. Ostavite da odmara sat vremena.
2. korak: Oblikovanje pogače
Nakon što je testo naraslo, podelite ga na sedam jednakih loptica. Jednu lopticu razvucite tako da prekrije dno šerpe ili kalupa, pa preko ređajte pet loptica u obliku cveta. Sedmi i poslednji komad testa podelite na četiri manje loptice koje ćete ubaciti između većih.
3. korak: Premazivanje
Dok se rerna zagreva, pogaču premažite jajetom i kockicama polovine maslaca.
4. korak: Pečenje
Pogaču ubacite u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.
5. Korak: Ukrašavanje
Odmah nakon vađenja iz rerne, uz pomoć mešavine od vode i brašna zalepite slavske ukrase, vratite pogaču na 2 minuta u rernu. Nakon toga je ponovo izvadite i premažite je sa ostatkom maslaca kako bi pogača dobila još bolji ukus.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
