Srce svake slavske sofre je slavska pogača, odnosno kolač, simbol zajedništva i blagoslova. Za Mitrovdan ona se priprema sa posebnom pažnjom i ljubavlju, jer se veruje da onaj koji je mesi u nju unosi blagost i mir za celu porodicu.

Iako je pripremljena od najosnovnijih sastojaka, ovu pogaču krasi meko i vazdušasto testo i čvrsta kora koja zahvaljujući premazu od jaja i maslaca dobija prelepu boju i sjaj. Uz ukrase od brašna i vode ili pletenice od samog testa, ovo pecivo dobija veličanstven izgled zbog kojeg ga bez ustručavanja možete nazvati krunom svoje slavske trpeze.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: slavski recept

Porcije/Količina: jedna pogača za oko 10-12 osoba

Vreme pripreme: sat i 20 minuta

Vreme pečenja: 40 minuta

Ukupno vreme pripreme: Dva sata

Težina: lako

Sastojci:

  • 1 kg. mekog brašna (tip 400)
  • 500 ml. mlake vode
  • 40 gr. svežeg kvasca
  • 1 i po kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 50 ml. ulja
  • 125 gr. maslaca
  • 1 jaje za premazivanje po potrebi

 Priprema:

1. korak: Mešenje testa

U pola litre mlade vode razmutite kašičicu i po šećera, pa dodajte izmrvljenu kocku svežeg kvasca i ostavite da "radi" pet minuta. Nakon što je kvasac zapenio, dodajte so, brašno i ulje, pa zamesite testo. Ostavite da odmara sat vremena.

2. korak: Oblikovanje pogače

Nakon što je testo naraslo, podelite ga na sedam jednakih loptica. Jednu lopticu razvucite tako da prekrije dno šerpe ili kalupa, pa preko ređajte pet loptica u obliku cveta. Sedmi i poslednji komad testa podelite na četiri manje loptice koje ćete ubaciti između većih.

Korisni saveti:

Za ovaj recept najbolje je da koristite šerpu ili kalup prečnika 28 cm.

Ako nemate vremena da pravite ukrase za kolač, testo podelite na osam komada, pa razvucite jednu lopticu i od nje napravite pletenice kojim ćete ukrasiti pogaču.

3. korak: Premazivanje

Dok se rerna zagreva, pogaču premažite jajetom i kockicama polovine maslaca.

4. korak: Pečenje

Pogaču ubacite u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.

5. Korak: Ukrašavanje

Odmah nakon vađenja iz rerne, uz pomoć mešavine od vode i brašna zalepite slavske ukrase, vratite pogaču na 2 minuta u rernu. Nakon toga je ponovo izvadite i premažite je sa ostatkom maslaca kako bi pogača dobila još bolji ukus.


Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.