Sastojci:

  • 4 paprike, prepolovljene, bez semenki i jezgra
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice crvenog vinskog sirćeta
  • 1 mali čen belog luka, vrlo sitno iseckan
  • 3 kašike seckanog svežeg bosiljka, podeljeno
  • ½ kašičice sušenog origana
  • 1 kašičica šećera
  • ¾ kašičice soli
  • ⅛ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 3 kašike indijskog oraha (po želji)
  • 50 grama izmrvljenog feta sira
  • 80 g maslina bez koštica
Zašto je važno da jedete paprike?

Paprike su niskokalorično povrće bogato vitaminima i mineralima. One sadrže ugljene hidrate, male količine proteina i masti, a najvažniji su izvor vitamina C i raznih antioksidanata.

Recept za salatu sa pečenim paprikama i feta sirom:

Kako biste napravili ovu salatu, prvo postavite rešetku rerne na najviši položaj i zagrejte. Obložite pleh aluminijumskom folijom. Stavite polovine paprika na pripremljeni pleh i pecite 5-10 minuta, rotirajući pleh jednom, dok dobro ne porumene. Izvadite paprike iz rerne i stavite ih u posudu, čvrsto pokrijte plastičnom folijom (da se pare) i ostavite da se ohlade dok ne postanu mlake.

Oljuštite paprike od kože (ne ispirajte ih pod vodom) i isecite ih na trake. Vratite ih u posudu, dodajte maslinovo ulje, crveno vinsko sirće, beli luk, 2 kašike bosiljka, origano, šećer, so i biber. Hladite u frižideru najmanje jedan sat ili preko noći.

Zagrejte tiganj na srednjoj vatri. Dodajte indijski orah i pecite, često mešajući, dok ne porumene, oko 4 minuta. Odmah prebacite orahe u malu posudu.

Prebacite marinirane paprike u posudu za serviranje i pospite fetom, maslinama, prepečenim indijskim orahom i preostalom kašikom bosiljka Po želji ukrasite celim listovima bosiljka i čeri paradajzom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i mediteransku salatu prelivenu caciki sosom.

Pročitajte kako se pravi letnja kremasta salata od krastavca i rotkvice

BONUS VIDEO

00:10
Kako se pravi najbolja grčka salata Izvor: Instagram/ _eating_with_emily

StvarUkusa