Sastojci:
- 4 paprike, prepolovljene, bez semenki i jezgra
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice crvenog vinskog sirćeta
- 1 mali čen belog luka, vrlo sitno iseckan
- 3 kašike seckanog svežeg bosiljka, podeljeno
- ½ kašičice sušenog origana
- 1 kašičica šećera
- ¾ kašičice soli
- ⅛ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 3 kašike indijskog oraha (po želji)
- 50 grama izmrvljenog feta sira
- 80 g maslina bez koštica
Recept za salatu sa pečenim paprikama i feta sirom:
Kako biste napravili ovu salatu, prvo postavite rešetku rerne na najviši položaj i zagrejte. Obložite pleh aluminijumskom folijom. Stavite polovine paprika na pripremljeni pleh i pecite 5-10 minuta, rotirajući pleh jednom, dok dobro ne porumene. Izvadite paprike iz rerne i stavite ih u posudu, čvrsto pokrijte plastičnom folijom (da se pare) i ostavite da se ohlade dok ne postanu mlake.
Oljuštite paprike od kože (ne ispirajte ih pod vodom) i isecite ih na trake. Vratite ih u posudu, dodajte maslinovo ulje, crveno vinsko sirće, beli luk, 2 kašike bosiljka, origano, šećer, so i biber. Hladite u frižideru najmanje jedan sat ili preko noći.
Zagrejte tiganj na srednjoj vatri. Dodajte indijski orah i pecite, često mešajući, dok ne porumene, oko 4 minuta. Odmah prebacite orahe u malu posudu.
Prebacite marinirane paprike u posudu za serviranje i pospite fetom, maslinama, prepečenim indijskim orahom i preostalom kašikom bosiljka Po želji ukrasite celim listovima bosiljka i čeri paradajzom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i mediteransku salatu prelivenu caciki sosom.
Pročitajte kako se pravi letnja kremasta salata od krastavca i rotkvice
BONUS VIDEO
StvarUkusa
