1. Kremasta salata sa krastavcima
Sastojci:
- 2 velika krastavca, oljuštena i tanko isečena
- 1 crni luk, tanko isečen
- 1 kašika morske soli
Za preliv:
- 360 g majoneza
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašika belog šećera
- 1 kašičica mirođije
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica mlevenog crnog bibera
Recept:
Za ovu salatu pomešajte krastavce, crni luk i so u činiji. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 15 do 30 minuta. Smesu krastavaca prebacite u cediljku postavljenu iznad činije ili u sudoperu. Ostavite da se ocedi, povremeno mešajući, dok se većina tečnosti i soli ne ocedi, 15 do 30 minuta.
Prebacite oceđenu smesu krastavaca u veliku činiju. Umutite majonez, sirće, šećer, mirođiju, beli luk u prahu i biber za preliv u činiji dok ne postane glatko. Prelijte preko smese od krastavaca i mešajte dok se ne premaže. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider 1 do 2 sata pre serviranja.
2. Začinjena salata sa krastavcima i paradajzom
Sastojci:
- 60 ml maslinovog ulja
- 3 kašike belog sirćeta
- 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli, plus još po ukusu
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera, plus još po ukusu
- 5 krastavaca iseckanih
- 3 mala zrela paradajza, iseckana
- 1 luk, tanko isečen
Recept:
Pomešajte maslinovo ulje, belo sirće, crveno vinsko sirće, šećer, 1 kašičicu soli i 1/2 kašičice crnog bibera u velikoj posudi i dobro umutite.
Delimično oljuštite krastavce, ostavljajući trakice kore na krastavcu. Isecite krastavce na kriške i dodajte u smesu sa sirćetom. Isecite paradajz na kriške i dodajte u posudu zajedno sa seckanim lukom. Dobro promešajte da se obloži. Začinite solju i biberom. Pokrijte i stavite u frižider najmanje na 1 sat. Promešajte pre serviranja.
3. Azijska salata sa krastavcima
Sastojci:
- 8 krastavaca
- 1/2 luka, tanko isečenog
- 4 mlada luka, tanko isečena
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike tucane paprike
- 3 kašike soja sosa
- 2 kašike pirinčanog sirćeta
- 2 kašike smeđeg šećera
- 2 kašičice susamovog ulja
- 2 kašičice prepečenih semenki susama, plus još za ukrašavanje po želji
Recept:
Stavite krastavac između dva drvena štapića ili između drški od dve varjače i napravite dijagonalne rezove nožem na rastojanju od 0,6 cm, pazeći da ne presečete do kraja. Zatim samo okrenite krastavac i napravite ravne rezove sa druge strane, pazeći da ne presečete do kraja. Ponovite sa preostalim krastavcima, dobićete urolane krastavce. Stavite ih u veliku posudu. Obilno pospite krastavce solju, vodeći računa da so uđe u pukotine. Ostavite da odstoje 15 do 20 minuta.
Ocedite tečnost sa krastavaca i potopite ih u hladnu vodu da isperete so. Dobro ocedite i stavite ih na papirne ubruse da se osuše. Dodajte krastavce, luk, beli luk, tucanu papriku, soja sos, pirinčano sirće, smeđi šećer, susamovoulje i susamovo seme u veliku posudu, pa promešajte da se obloži. Po želji pospite sa još susamovog semena. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i osvežavajuću salatu sa krastavcima.
Pročitajte kako se pravi čuvena libanska salata tabuleh sa bulgurom, krastavcem i paradajzom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
