1. Kremasta salata sa krastavcima

salata 1.jpg
Foto: prt scr / yt / allrecipes

Sastojci:

  • 2 velika krastavca, oljuštena i tanko isečena
  • 1 crni luk, tanko isečen
  • 1 kašika morske soli

Za preliv:

  • 360 g majoneza
  • 2 kašike sirćeta
  • 1 kašika belog šećera
  • 1 kašičica mirođije
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica mlevenog crnog bibera
Zašto je korisno da jedete krastavac?

Krastavac je jedna od najzdravijih namirnica sa najmanje kalorija, i u 100 grama krastavca ima svega 14 kCal. Krastavac sadrži organsko jedinjenje fizetin, koje ima ključnu ulogu u očuvanju moždanih funkcija. Ima puno vode i malo kalorija, a visok sadržaj valkana, pa je idealan za mršavljenje.

Recept:

Za ovu salatu pomešajte krastavce, crni luk i so u činiji. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 15 do 30 minuta. Smesu krastavaca prebacite u cediljku postavljenu iznad činije ili u sudoperu. Ostavite da se ocedi, povremeno mešajući, dok se većina tečnosti i soli ne ocedi, 15 do 30 minuta.

Prebacite oceđenu smesu krastavaca u veliku činiju. Umutite majonez, sirće, šećer, mirođiju, beli luk u prahu i biber za preliv u činiji dok ne postane glatko. Prelijte preko smese od krastavaca i mešajte dok se ne premaže. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider 1 do 2 sata pre serviranja.

2. Začinjena salata sa krastavcima i paradajzom

salata 2.jpg
Foto: prt scr / yt/ allrecipes

Sastojci:

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 3 kašike belog sirćeta
  • 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli, plus još po ukusu
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera, plus još po ukusu
  • 5 krastavaca iseckanih
  • 3 mala zrela paradajza, iseckana
  • 1 luk, tanko isečen

Recept:

Pomešajte maslinovo ulje, belo sirće, crveno vinsko sirće, šećer, 1 kašičicu soli i 1/2 kašičice crnog bibera u velikoj posudi i dobro umutite.

Delimično oljuštite krastavce, ostavljajući trakice kore na krastavcu. Isecite krastavce na kriške i dodajte u smesu sa sirćetom. Isecite paradajz na kriške i dodajte u posudu zajedno sa seckanim lukom. Dobro promešajte da se obloži. Začinite solju i biberom. Pokrijte i stavite u frižider najmanje na 1 sat. Promešajte pre serviranja.

3. Azijska salata sa krastavcima

salata 3.jpg
Foto: prt scr / yt / allrecipes

Sastojci:

  • 8 krastavaca
  • 1/2 luka, tanko isečenog
  • 4 mlada luka, tanko isečena
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašike tucane paprike
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašike pirinčanog sirćeta
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 2 kašičice susamovog ulja
  • 2 kašičice prepečenih semenki susama, plus još za ukrašavanje po želji

Recept:

Stavite krastavac između dva drvena štapića ili između drški od dve varjače i napravite dijagonalne rezove nožem na rastojanju od 0,6 cm, pazeći da ne presečete do kraja. Zatim samo okrenite krastavac i napravite ravne rezove sa druge strane, pazeći da ne presečete do kraja. Ponovite sa preostalim krastavcima, dobićete urolane krastavce. Stavite ih u veliku posudu. Obilno pospite krastavce solju, vodeći računa da so uđe u pukotine. Ostavite da odstoje 15 do 20 minuta.

Ocedite tečnost sa krastavaca i potopite ih u hladnu vodu da isperete so. Dobro ocedite i stavite ih na papirne ubruse da se osuše. Dodajte krastavce, luk, beli luk, tucanu papriku, soja sos, pirinčano sirće, smeđi šećer, susamovoulje i susamovo seme u veliku posudu, pa promešajte da se obloži. Po želji pospite sa još susamovog semena. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i osvežavajuću salatu sa krastavcima.

Pročitajte kako se pravi čuvena libanska salata tabuleh sa bulgurom, krastavcem i paradajzom

BONUS VIDEO

00:50
Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Instagram/lacucinadivane

StvarUkusa