1. Salata sa povrćem i začinskim biljem
Sastojci:
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- ulje za prženje
- 280 g šampinjona
- 120 g zelene salate
- 200 g pasulja iz konzerve
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika maslinovog ulja
- so - po ukusu
- mleveni crni biber - po ukusu
Recept za salatu sa povrćem i začinskim biljem:
Za ovu salatu isecite crni luk na pola prstena. Izrendajte šargarepu na krupnom rendeu. U tiganju propržite luk dok ne porumeni, zatim dodajte izrendanu šargarepu. Pržite još 1-2 minuta dok šargarepa ne omekša, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Isecite šampinjone i ispržite ih. Stavite opranu zelenu salatu u činiju, dodajte pasulj, prethodno ispran vodom, dodajte pečurke, proprženi luk i šargarepu. Pripremite preliv za salatu. Iseckajte sitno čen belog luka u posebnu činiju, dodajte malo soli, mlevenog crnog bibera, senf, jabukovo sirće i maslinovo ulje. Prelijte salatu ovim sosom i promešajte.
2. Salata sa krastavcima i feta sirom
Sastojci:
- 1 krastavac
- 200 g feta sira
- 30 g semena suncokreta
- 2 kašike majoneza
- 2 kašike kisele pavlake pavlaka
- mleveni crni biber, po ukusu
Recept za salatu sa krastavcima i feta sirom:
Osušite seme suncokreta u tiganju na laganoj vatri, povremeno mešajući. Sklonite gotove seme sa vatre. Isecite krastavac na kockice. Isecite feta sir na kockice. Stavite isečene krastavce i sir u činiju i začinite mlevenim crnim biberom. U posebnoj činiji pomešajte majonez i pavlaku. Sve izmešajte. Dodajte sos u salatu i lagano promešajte. Po želji, salatu možete malo posoliti. Stavite salatu na tanjir i pospite prženim semenkama.
3. Salata sa maslinama
Sastojci:
- 120 g iseckane slanine
- 120 g mešavine zelene salate i rukole
- 150 g čeri paradajza
- 200 g zelenih maslina bez koštica
- 280 g mini mocarele
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica senfa
- so i biber po ukusu
Recept za salatu sa maslinama:
Isecite slaninu na komade. Pržite ih u vrućem tiganju sa obe strane dok blago ne porumene. Stavite mešanu salatu u veliku okruglu posudu. Presecite čeri paradajz na pola i pomešajte ga sa salatom. Na salatu stavite i zelene masline bez koštica. Mini mocarelu presecite na pola i ravnomerno rasporedite po salati. Prženu slaninu stavite na vrh salate. Pripremite dresing. Sipajte soja sos, maslinovo ulje u činiju, dodajte so i mleveni crni biber po ukusu, dodajte seme senfa i promešajte. Prelijte pripremljeni dresing preko salate. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čuvenu libansku salatu tabuleh sa bulgurom, krastavcem i paradajzom!
Pročitajte kako se pravi najlepša prolećna salata Narcis
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čokoladna torta sa karamelom
Bečke šnicle sa sosom od pečuraka, klasik koji svi vole
Kajzerice bez brašna
Raskošna salata u obliku torte - izgleda svečano, a pravi se jednostavno
Mafini sa jagodama