1. Salata sa povrćem i začinskim biljem

Salata sa povrćem i začinskim biljem
Salata sa povrćem i začinskim biljem Foto: prt scr / yt / Готовим с Оксаной Пашко

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • ulje za prženje
  • 280 g šampinjona
  • 120 g zelene salate
  • 200 g pasulja iz konzerve
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so - po ukusu
  • mleveni crni biber - po ukusu

Recept za salatu sa povrćem i začinskim biljem:

Za ovu salatu isecite crni luk na pola prstena. Izrendajte šargarepu na krupnom rendeu. U tiganju propržite luk dok ne porumeni, zatim dodajte izrendanu šargarepu. Pržite još 1-2 minuta dok šargarepa ne omekša, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Isecite šampinjone i ispržite ih. Stavite opranu zelenu salatu u činiju, dodajte pasulj, prethodno ispran vodom, dodajte pečurke, proprženi luk i šargarepu. Pripremite preliv za salatu. Iseckajte sitno čen belog luka u posebnu činiju, dodajte malo soli, mlevenog crnog bibera, senf, jabukovo sirće i maslinovo ulje. Prelijte salatu ovim sosom i promešajte.

2. Salata sa krastavcima i feta sirom

Salata sa krastavcima i feta sirom
Salata sa krastavcima i feta sirom Foto: prt scr / yt / Готовим с Оксаной Пашко

Sastojci:

  • 1 krastavac
  • 200 g feta sira
  • 30 g semena suncokreta
  • 2 kašike majoneza
  • 2 kašike kisele pavlake pavlaka
  • mleveni crni biber, po ukusu

Recept za salatu sa krastavcima i feta sirom:

Osušite seme suncokreta u tiganju na laganoj vatri, povremeno mešajući. Sklonite gotove seme sa vatre. Isecite krastavac na kockice. Isecite feta sir na kockice. Stavite isečene krastavce i sir u činiju i začinite mlevenim crnim biberom. U posebnoj činiji pomešajte majonez i pavlaku. Sve izmešajte. Dodajte sos u salatu i lagano promešajte. Po želji, salatu možete malo posoliti. Stavite salatu na tanjir i pospite prženim semenkama.

Zašto je korisno da jedete seme suncokreta?

Seme suncokreta je vrlo kalorično i bogato je proteinima. Sadrži amino-kiselinu triptofan, koja je izuzetno važna za rast i razvoj dece. Ima nizak glikemijski indeks. Bogato je vlaknima i samim time zdravo za probavu. Semenke suncokreta izuzetno su bogate vitaminom E, moćnim antioksidansom, sadrže fenolne kiseline i flavonoide. Sadrže selen, magnezijum, fosfor, mangan, bakar, cink, gvožđe i kalijum.

3. Salata sa maslinama

Salata sa maslinama
Salata sa maslinama Foto: prt scr / yt / Готовим с Оксаной Пашко

Sastojci:

  • 120 g iseckane slanine
  • 120 g mešavine zelene salate i rukole
  • 150 g čeri paradajza
  • 200 g zelenih maslina bez koštica
  • 280 g mini mocarele
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica senfa
  • so i biber po ukusu

Recept za salatu sa maslinama:

Isecite slaninu na komade. Pržite ih u vrućem tiganju sa obe strane dok blago ne porumene. Stavite mešanu salatu u veliku okruglu posudu. Presecite čeri paradajz na pola i pomešajte ga sa salatom. Na salatu stavite i zelene masline bez koštica. Mini mocarelu presecite na pola i ravnomerno rasporedite po salati. Prženu slaninu stavite na vrh salate. Pripremite dresing. Sipajte soja sos, maslinovo ulje u činiju, dodajte so i mleveni crni biber po ukusu, dodajte seme senfa i promešajte. Prelijte pripremljeni dresing preko salate. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čuvenu libansku salatu tabuleh sa bulgurom, krastavcem i paradajzom!

Pročitajte kako se pravi najlepša prolećna salata Narcis

BONUS VIDEO

Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom

StvarUkusa