Sastojci:

Za caciki preliv:

  • 120 g grčkog jogurta
  • 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 veliki čen belog luka
  • 1 kašičica sušene mirođije
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1 kašika rendane kore limuna
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ kašičice crnog bibera

Za salatu:

  • 1 glavica zelene salate, iseckane
  • 240 g paradajza, iseckanog na kockice
  • 240 g krastavca, iseckanog na kockice
  • 120 g paprike, iseckane na kockice
  • 120 g maslina, bez koštica i isečenih na četvrtine
  • ¼ ljubičastog luka, sitno iseckanog
  • 80 g feta sira, izmrvljenog
Zašto je korisno jesti papriku?

Paprika je niskokalorična namirnica bogata vitaminima i mineralima. 100 grama sveže crvene paprike sadrži oko 20 kcal, 6 g ugljenih hidrata, 0.99 g proteina, 0.3 g masti i 1.2 g vlakana. Paprika je dobar izvor vitamina C, vitamina A i vitamina B6, kao i kalijuma i mangana.

Recept za mediteransku salatu prelivenu caciki sosom:

Kako biste napravili ovu salatu, prvo napravite preliv. Stavite sve sastojke za dresing u blender i blendirajte dok ne postanu glatki. Zatim držite preliv u frižideru dok pripremate ostatak salate.

Za salatu ubacite seckanu zelenu salatu, paradajz, krastavac, paprike, masline, luk i feta sir u veliku posudu i prelijte željenom količinom caciki preliva. Promešajte salatu dok ne bude potpuno premazana i odmah servirajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i viralnu letnju salatu od krastavca, krompira i tunjevine.

Pročitajte kako se pravi mediteranska salata sa crnim pasuljem i maslinama

BONUS VIDEO

00:50
Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Instagram/lacucinadivane

StvarUkusa