Sastojci:

  • 145 g mešavine zelene salate
  • 230 g g jagoda, oljuštenih i isečenih na kriške
  • 80 g feta sira, izmrvljenog
  • 40 g ljubičastog luka, tanko isečenog
  • 50 g badema, prepečenih

Za preliv:

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 60 ml crvenog vinskog sirćeta
  • 2 kašike meda
  • 2 kašičice senfa
  • 0,5 kašičice soli, ili po ukusu
  • 0,25 kašičice crnog bibera, ili dodati po ukusu
Savet plus:

Najbolje je da salatu prelijete dresingom neposredno pre serviranja. Ako se dresing slegne pre serviranja, umutite ga ili promućkajte u dobro zatvorenoj tegli dok se ne sjedini. Da biste ublažili oštar ukus svežeg luka (a da ostane hrskav), isecite ga, potopite ga u hladnu vodu 10-15 minuta, a zatim dobro ocedite. Crveno vinsko sirće možete zameniti balzamiko sirćetom, belim balzamiko sirćetom ili šampanjskim sirćetom, dodajući ih po ukusu. Takođe možete potpuno zameniti dresing balzamiko glazurom koja je posebno dobra ako koristite kozji sir.

Recept za salatu sa jagodama i feta sirom:

Kako biste napravili ovu salatu, prvo stavite tiganj na srednju vatru. Dodajte seckane bademe u suvi tiganj i prepecite ih, često mešajući dok ne zamirišu i ne porumene (5-7 minuta). Prebacite ih u činiju i ostavite sa strane da se ohlade.

U tegli pomešajte sastojke za preliv - ulje, sirće, senf, med, so i biber, i mućkajte dok se dobro ne sjedine. U veliku činiju za serviranje ubacite opranu i iseckanu zelenu salatu. Preko stavite seckane jagode, crveni luk, bademe i feta sir.

Neposredno pre serviranja, prelijte salatu prelivom i promešajte da se ukusi sjedine. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i vitaminsku salatu sa kupusom, šargarepom i krastavcem.

Pročitajte kako se pravi ćureća salata sa orasima i mladim lukom

BONUS VIDEO

3 vrste povrća najlakše za gajenje Izvor: 3 vrste povrća najlakše za gajenje

StvarUkusa