Ukoliko ste ljubitelj testa, a naročito svežeg domaćeg hleba, predlažemo da sve malo začinite i date mu posebnu aromatičnu notu. Zamesite hrskavi hleb sa belim lukom i peršunom kod kuće i uživate u njegovom ukusu uz bilo koji obrok, a toliko je lep da može da se jede i sam.
Garantovano će svi tražiti parče više.
Sastojci:
- 450 g brašna
- 250 ml toplog mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 50 g maslaca
- prstohvat soli
Za preliv:
- 100 g maslaca
- 5 čenova belog luka
- 1 kašika origana
- 1 kašika peršuna
- so, biber
Priprema:
Mleko zagrejte, dodajte kvasac i šećer, izmešajte i ostavite da se aktivira. U činiji pomešajte brašno, jaje, otopljeni maslac, kvasac i so, pa zamesite glatko testo. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se udvostruči. Za to vreme sitno naseckajte beli luk, pomešajte ga sa rastopljenim maslacem i začinima. Kada je testo nadošlo ponovo ga premesite, pa oblikujte veknu i stavite u kalup za pečenje hleba. Oštrim nožem testo isecite na jednake šnite pa ravnomerno prelijte sa mešavinom maslaca i belog luka. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, dok ne dobije hrskavu rumenu koricu.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE