Zbog neutralnog ukusa tikvice možete da kombinujete uz skoro sve namirnice, a od njih možete da pravite neka od najukusnijih jela. Ali, na iznenađenje mnogih, sa tikvicma možete da pravite i čokoladnu tortu, ali i neverovatno ukusan hleb. Za sve one koji paze na liniju, a vole da jedu hleb, naša je preporuka da isprobaju ovaj sa tikvicama.
- Sastojci:
- 350-400 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 150 ml tople vode
- 50 ml ulja
- 1 kašičica soli
- šaka ovsenih pahuljica
- 200 g tikvica
- 1 jaje
Priprema:
Tikvice isecite na kolutove, posolite i ostavite 10 minuta da puste vodu. Dobro ih obrišite ubrusom, pa stavite u blender sa jajetom. Dobro izblendirajte, a u drugoj posudi pomešajte mlaku vodu, kvasac i šećer. Ostavite da se aktivira nekih 10 minuta, pa dodajte prosejano brašno, so, izblendirane ovsene pahuljice, a onda dodajte i smesu sa tikvicama i jajetom. Umesite lepljivo testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe. Premesite, pa opet pokrijte i ostavite još malo da nadođe. Stavite u nauljenu posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta. Hleb izvadite iz tepsije, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa