Volite ražani hleb, ali niste sigurni kako se pravi? Lako, uz naše uputstvo korak po korak. Evo kako se mesi ražani hleb, ukusan, mirisan i krckav!
Sastojci:
- 2 šolje ražanog brašna
- 2 šolje brašna za hleb (ili višenamenskog brašna
- 1 1/2 šolje tople vode
- 1 paket (2 1/4 kašičice) aktivnog suvog kvasca
- 2 kašike meda
- 2 kašike biljnog ulja ili rastopljenog putera
- 1 1/2 kašičice soli
- Za tradicionalni ukras, 1/4 šolje kima i drugih semenki (lan, suncokret)
Posuđe i kuhinjska oprema:
- Velika posuda za mešanje
- Drvena kašika ili mikser sa kukom za testo
- Čisti kuhinjski peškir
- Tepsija
- Plastična folija ili vlažna krpa
- Lim za pečenje ili kamen za picu (opciono)
Recept za ražani hleb
- Aktivirajte kvasac: U maloj posudi pomešajte toplu vodu sa medom. Pospite kvasac na vrh i ostavite da odstoji oko 5 minuta dok kvasac ne postane penast.
- Pomešajte suve sastojke: U velikoj posudi za mešanje pomešajte ražano brašno, brašno za hleb (ili višenamensko brašno), so i opciono semenke kima ili orašaste plodove/semenke.
- Pomešajte mokre i suve sastojke: U činiju sa suvim sastojcima sipajte mešavinu aktiviranog kvasca i biljnog ulja (ili rastopljenog putera). Mešajte dok testo ne počne da se spaja.
- Zamesite testo: Prebaciti testo na pobrašnjenu površinu i mesiti oko deset minuta dok ne postane glatko i elastično. Alternativno, možete koristiti mikser sa postoljem sa kukom za testo i mesiti 5-7 minuta na srednjoj brzini.
- Prvo dizanje: Stavite testo u blago nauljenu činiju i pokrijte ga plastičnom folijom ili vlažnom krpom. Ostavite da se diže na toplom mestu bez promaje sat do sat i po, ili dok se testo ne udvostruči.
- Zagrejte rernu: Dok se testo diže, zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusa. Ako imate lim za pečenje ili kamen za picu, stavite i njega u rernu da se zagreje.
- Oblikujte testo: Kada se testo udvostruči, premesite ga još bukvalno 20 sekundi, da ga oslobodite viška vazduha. Oblikujte ga u veknu i stavite je u podmazan pleh.
- Drugo dizanje: Pokrijte tepsiju čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se testo ponovo diže oko 30-45 minuta, ili dok ne dođe do vrha tepsije.
- Zarežite vrh (opciono): Pre pečenja, možete napraviti nekoliko plitkih rezova na vrhu vekne da biste dobili dekorativne rezove, ali i da biste kontrolisali širenje hleba.
- Pecite hleb: Tepsiju stavite u zagrejanu rernu (ili na zagrejani kamen za pečenje) i pecite 30-40 minuta ili dok hleb ne zvuči šuplje kada kucnete po dnu.
- Ohladite hleb: Izvadite hleb iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu nekoliko minuta pre nego što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Isecite ražani hleb i uživajte u njemu sa omiljenim namazima ili kao prilog supama i čorbi. Sada imate svoj sveže pečeni domaći ražani hleb spreman za uživanje! Srećno pečenje!
BONUS VIDEO: Kako se pravi najukusniji hleb sa belim lukom?
Izvor: StvarUkusa