Danas mnogi izbacuju belo brašno iz upotrebe, nevezano za to da li su alergični na gluten, već zato što se veruje kako su ražni ili integralni hleb mnogo zdraviji. Postoje i oni koji ne žele da se odreknu belog hleba, jer veruju da ukus crnog ne može da bude isti, ali ovaj recept će sve razuveriti. Isprobajte ražani hleb koji će se pojesti u roku od odmah, a koji nije mnogo zahtevan za pripremu. 

  • Sastojci:
  • oko 500 g ražanog brašna 
  • 20 g kvasca
  • 300 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja

Priprema:

U posudu sipajte toplu vodu, pa dodajte izmrvljeni kvasac i šećer. Lepo promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Prosejte 400 g brašna, pa sipajte ulje i so. Počnite da mesite testo, pa dodajte prestalo brašno i umesite mekano i glatko testo. Testo premažite kašikom ulja, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih 15 minuta. Nakon toga premesite testo na pobrašnjenoj površini. Razvucite testo u pravougaonik (vodite računa da krajtevi budu četvrtasti, kako bi se hleb lepo uvio). Urolajte hleb tako da napravite veknu i stavite u pravougaoni kalup koji ste premazali uljem. Neka odstoji još 15 minuta, pa stavite u zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 45 minuta. Koristite ventilator jer će on pomoći da se testo nadođe.

BONUS VIDEO: 

Nan - indijski hleb Instagram/turkuazkitchen

Izvor: Stvar ukusa