Umesite hleb kod kuće mekan kao duša. Pravi se od suvog kvasca, pšeničnog i integralnog brašna. Božanstven uz svaki namaz, poješće se u slast. Bez belog brašna i aditiva - zdravija verzija hleba koji ćete češće poželeti da mesite.
Sastojci:
- 350 ml tople vode
- 2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice burbon praha vanile
- 7 g suvog kvasca
- 100 g integralnog brašna
- 440 g pšeničnog brašna
- 20 ml ulja
- 50 g mekinja
Recept za hleb sa suvim kvascem:
U posudu dodajte toplu vodu, so, šečer, vanilin prah i suvi kvasac, pa promešajte žicom. Dodajte prosejano pšenično, pa prosejano integralno brašno. Promešajte, pa dodajte ulje. Zamesite testo u posudi, pa prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji oko 2 sata. Razmesite rukama na površini posutoj brašnom. Urolajte testo, pa ivice stisnite rukama kao da štipate. Pospite hleb mekinjama. Pospite mekinje i po posudi obloženoj pek papirom, pa stavite hleb. Prekrijte prozirnom folijom, pa kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji oko 1h. Skinite pek papir, pa hleb prebacite u pleh za pečenje. Nožem iscrtajte ivice u obliku spojenih strelica, pa pecite na 240°C oko 30-35 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa