KAKO SE PRAVE POGAČICE SA ČVARCIMA: Prave domaćinske, a kao iz lokalne pekare

Pogačice sa čvarcima poslužite sa jogurtom ili kiselim mlekom.

Shutterstock

Ako volite peciva više ne morate da idete u pekaru, već možete lako da spremite omiljeno kod kuće. Na internetu ima mnogo recepata, ali ovo je ubedljivo najbolji za domaće pogačice sa čvarcima.Umesite testo, premažite nadevom i onda ispecite. Hrskavo pecivo punjeno srpskim specijalitetom, kao što su čvarci, svi vole. 

  • Sastojci: 
  • Za testo: 
  • 900 g brašna 
  • 4 jajeta 
  • 2 kašičice soli 
  • 100 ml ulja 
  • 700 ml mleka 
  • 1 kašičica šećera 
  • 50 g kvasca 
  • Za premazivanje:
  • 300 g trope od čvaraka 
  • 300 g sitnih čvaraka 

Priprema:

U posudi izmrvite kvasac, pa sipajte toplo mleko i šećer. Promešajte da se svi sastojci sjedine i ostavite 10 minuta da se ktivira. U posudi pomešajte prosejano brašno i so, a zatim dodajte umućeno jaje, ulje i mleko sa aktiviranim kvascem. Umesite meko testo. Ako je potrebno dodajte malo mlake vode. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini, a onda premažite celu površinu tropom od čvaraka.Pospite čvarcima i malo pritisnite da se lepo zalepe za trop. Isecite na 8 kvadrata jednakih veličina. Ređajte jedan na drugi, tako da nadev bude okrenut na gore. Jedino poslednji deo testa okrenite tako da nadev bude na dole. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta. Zatim ga razvucite oklagijom, pazeći da se slojevi ne poremete, a istovremeno vodeći računa da se dobije pravilan oblik testa, kvadratni ili pravougaoni. Oštrim nožem isecite testo na kvadrate željene veličine, a možete i čašom da napravite kružni oblik. Pogačice ređajte u malo nauljen pleh sa malim razmakom. Svaku pogačicu premažite tropom i gornju površinu malo zasecite nožem. Pokrijte krpom i ostavite oko 20 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa