Svako ima neki svoj recept za kiflice u koji se kune, ali ako želite da napravite najmekše do sada, onda obavezno isprobajte ovaj recept. Pamuk kiflice možete da pravite slatke ili slane, zavisi šta više volite, a ono što će učiniti da budu mekane i sutradan je puter koji se stavlja preko njih pre pečenja. Uživajte!
- Sastojci:
- 900 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 belanceta
- 400 ml toplog mleka
- 180 ml ulja
- 1 kašika šećera (ako pravite slatke idu dve kašike šećera)
- 1 kašičica soli
- Za nadev:
- džem
- sir
- Za premazivanje:
- 2 žumanceta
- puter
- susam (opciono)
Priprema:
U posudi pomešajte toplo mleko sa kvascem i šećerom, pa dodajte ulje i belanca. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo, nauljite ga, pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe, nekih 2 sata. Podelite testo na 2-3 dela, pa oblikujte loptice. Razvucite jednu u obliku kruga i isecite trouglove. Nafilujte džemom ili sirom i urolajte. Poređajte na pleh obložen pek papirom, pa premažite umućenim žumancima, pospite susamom ako želite i stavite parčence putera preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa