Ima li nečeg lepšeg od toplih buhtli za doručak? Bez obzira da li preferirate buhtle sa sirom, džemom ili čokoladom, testo je to koje ovo pecivo čini neodoljivim. Ne morate posedovati majstorske kulinarske veštine kako bi vam uspelo "iz prve", dovoljno je da ispratite nekoliko koraka.
- Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 suvi kvasac
- 1 jaje
- 220 ml mleka
- 30 ml soka od pomorandže
- 80 g putera
- 75 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 1/4 kašičice soli
Priprema:
Sve sastojke najpre pripremite i izmerite. U veliku posudu dodajte brašno, napravite rupu u sredini pa dodajte suvi kvasac. Prelijte ga s malo mlakog mleka, dobro promešajte kako se ne bi stvorile grudvice, pa dodajte ostatak sastojaka. Pripazite da jaja i maslac budu sobne temperature. Izmiksajte nastavcima za testo, a kad smesa počne da se odvaja od posude nastavite da mesite rukama. Ako je potrebno, ruke malo nauljite, pa mesite dok testo ne postane glatko. Premestite u čistu nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite da naraste dok se ne udvostruči.
Oblikujte 12 buhtli, premažite ih nadevom po želji i posložite u četvrtastu posudu obloženu papirom za pečenje. Možete koristiti i kalup za tortu, ako vam ništa drugo nije pri ruci. Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta, dok ne poprime lepu smeđu boju. Kad ih izvadite iz rerne, odmah ih premažite otopljenim puterom, a zatim sačekajte da se malo ohlade. Pre posluživanja ih pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa